Медицинска сестра е сериен убиец на бебета

517
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Британската медицинска сестра Люси Летби е призната за виновна в убийството на седем бебета и опит за убийство на още шест в неонатологията на болницата, в която работела.

Летби е на 33 години, а убийствата са извършени в периода 2015-2016 г. Присъдата е произнесена след 10-месечно съдебно дело и продължително разследване.

Съдебните заседатели прекарват 110 часа в дискусии и оправдават Летби по две обвинения, а по шест други случая на нападение, не са успели да достигнат до заключение.

„Опустошение сме и сме ядосани, а сърцата ни са разбити, защото може никога не разберем истината за случилото се.“ казват в изявление семействата на жертвите.
Някои от бебетата са отровени с инжекции инсулин, други са хранени насила, като понякога смъртта настъпва след няколко нападения.
Една от жертвите е била едва на един ден.

„Убих ги нарочно, защото не съм достатъчно добра, за да се грижа за тях.“ се казва в бележка, намерена от полицията в дома на Летби, след ареста ѝ. „ Аз съм ужасен човек. Аз съм зла и аз направих това.“
Летби я очаква затвор, вероятно доживотен.

Нейните действия излизат наяве след като лекари в болницата започват да се притесняват поради необяснимата смърт на бебета в неонатологичното отделение. От управата на болницата обаче не вземат мерки веднага, а в продължение на почти две години водят вътрешно разследване.
Едва през 2017 г. започва полицейско разследване, което установило, че Летби е „постоянно злонамерено присъствие, което приема неочакван обрат“ по думите на прокурора по делото, Ник Джонсън.

След ареста и обиска в дома на Летби, полицията открива документи и бележки с препратки към починалите бебета. Тя също е търсила техните родители в социалните мрежи.

Летби казва, че никога не е искала да нарани бебетата и обвинява лошите условия в отделението, както и лекарите, че се опитват да я изкарат виновна.

Прокурорът обаче твърди, че тя е студен, жесток и пресметлив лъжец, защото няколко пъти променя показанията си за събитията, а нейните бележки трябва да се считат за самопризнания.
Разследващите не откриват нищо необичано в живота на Летби, нито успяват да установяват мотив за престъпленията.

„За съжаление не мисля, че някога ще узнаем какво се е случило, ако тя самата не пожелае да ни каже.“ казва детективът, начело на разследването.
Провеждат се още разследвания, за да се установи дали сестрата е извършвала такива престъпления и в болницата, където е работела преди, както и дали в болничната управа е реагирала както изисква закона.

Случаят превръща Люси Летби в един от най-значимите серийни убийци в историята на Великобритания.