Напукани пети – същина и решение на проблема

343
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Сухите, напукани пети са често срещан проблем през лятото. Различни фактори имат отношение към него.

Възраст

С напредването на възрастта кожата ни се променя. Натрупването на увреждания от слънцето, намаленото производство на мазнина и намалената дебелина на кожата допринасят за сухата кожа – както на краката, така и другаде.

Травма

Кожата ви може да изсъхне в резултат на многократно триене или продължително излагане на сурова среда, като сух климат.

Липса на поддръжка

Хората не винаги овлажняват петите си, дори и да овлажняват останалата част от тялото си.

Понякога обаче сухата кожа може да е признак на по-сериозно основно заболяване. Сухата, лющеща се кожа може да е признак на атопичен дерматит или екзема, гъбична инфекция, хранителен дефицит или друго.

Средства за лечение на напукани пети

Ако ситуацията ви произтича от липса на грижа за петите, вместо от медицинско състояние, има някои неща, които можете да направите, за да промените петите си.

  1. Измийте краката си

Трябва да миете краката си всеки ден с вода, която не е твърде гореща. Хладка е най-добре, като внимавате да не търкате силно, използвайте нежен сапун без аромат. Добре е да накиснете краката си за няколко минути. Не искате да ги накисвате твърде дълго или рискувате да отслабите кожната бариера, което позволява прекомерна загуба на влага.

  1. Хидратирайте краката си

След като се накиснете или вземете душ, подсушете краката си и ги намажете с лосион или крем. Търсете продукти с керамиди, които са молекули, които помагат за улавяне на вода в кожата и възстановяване на естествената й бариера.

  1. „Заключете“ влагата

След като сте нанесли лосион, оставете го няколко минути да попие. Можете да използвате вазелин, който създава нещо като уплътнител, за да задържи влагата в кожата.

  1. Носете чорапи в леглото

Обуйте тънки, 100% памучни чорапи и спете с тях, за да запазите влагата в краката си, докато спите.

Как да предотвратим напуканите пети

Овлажнявайте два пъти на ден

Използвйте ексфолиращ овлажнител като крем с урея без рецепта, който ще помогне за премахване на мъртвата кожа и ще запази тези пети меки и еластични.

Продължавайте да носите чорапи в леглото

Този наивк помага не само когато има вече проблем, а и може да предотврати такъв. Може да не мислите за чорапите като за защитно облекло, но те помагат да защитите краката си от външния свят. Те добавят допълнителен слой между вашата кожа и околната среда и могат да ограничат увреждането на външния слой на кожата.

По-полека с инструментите

Бъдете внимателни когато използвате пили, пемзи и подобни. Не бъдете твърде груби, защото действията ви може да имат обратен ефект и по-скоро да наредите на кожата си, отколкото да и помогнете.

Подбирайте козметиката си

Следете и вижте от опит кои продукти ви се отразяват добре и кои не толкова. Това важи не само за продуктите за крака, но изобщо за всички.

Ако не можете да се справите с напиканите пети, посетете дерматолог. Освен, че изглеждат неприятно, те могат да бъдат и болезнени, а могат и да се инфектират.