Наводнения и земетресение в Калифорния

274
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Ураганът Хилъри, който отслабна до тропична буря, достигна до Мексико, след което се придвижи до южните части на американския щат Калифорния и предизвика невиждани наводнения.

Губернаторът на Калифорния, Гавин Нюсъм обяви извънредно положение за по-голямата част от южна Калифорния с предупреждение за очаквани наводнения. Този район обичайно е изложен на засушавания, а сега се очакват 12 до 25 см дъжд – колкото планините и пустинята получават в рамките на една година, а вятърът достига до 75 км в час.

Това е първата тропична буря в Лос Анджелис от 1939 г. насам, а в Калифорния за последно е имало подобна през 1997 г.

Евакуирани са редица градове в планинските райони, а в социалните медии се разпространяват кадри с течаща по долините вода, влачеща кал, камъни и изтръгнати дървета. Има опасност и от свлачища, а пътищата са превърнати в реки.

Невижданата буря изуми хората.

„Невероятно е. Никога не съм вижда нищо подобно.“ Казва Шон Джулиън, на 54. „Има много паднали дървета и вероятно не трябва да съм навън в момента.“

Отменени са стотици полети и всички професионални спортни събития в застрашените райони, а някои училища са затворени.

Ситуацията е особено рискова в районите, където живеят хора с по-ниски доходи, защото много от техните жилища не отговорят на изискванията за строителство.

Калифорния регистрира и земетресение с магнитуд 5.1 непосредствено преди основната буря да достигне до щата. Експерти не смятат, че между двете събития има причинно-следствена връзка.

Президентът Байдън разпореди федералните агенции да пратят хора и ресурси в помощ на засегнатите райони, за да могат да се предотвратят човешки жертви, тъй като спешната помощ вече е залята от сигнали.