Колко трябва да тежи ученическата раница?

319
Добави коментар
Галя Георгиева
Галя Георгиева

15 септември чука на вратата на всички ученици. С наближаването на тази дата започва да тече трескава подготовка на родители и деца за новата учебна година, която ще бъде изпълнена с нови знания и приключения за малки и големи. Вълнението за първокласниците ще бъде по-силно. От асоциация „Родители“ дават няколко важни съвети за подбора на правилната раница за вашето дете.

Всеки първокласник избира раницата си с особена радост. но в този момент е важно да съобразим тя да бъде еднакво удобна и функционална. Ролята на родителите е да се уверят, че раницата ще бъде подходяща за теглото и ръста на детето. Но колко всъщност трябва да тежи тя?

Препоръчително е раницата да не превишава собствено тегло от един килограм, като от друга гледна точка теглото на чантата не бива да надхвърля 10 или 15 процента от общото тегло на детето. Много често това може да се окаже трудна задача.

Когато прибавите всички ученически пособия, закуска и важни неща от първа нужда за детето, раницата става изключително тежка и почти непосилна за носене на гръб. Голям плюс ще бъде, ако в училището, което учи детето ви, има опция всички учебници да се оставят на място.

Погрижете се за функционалността на раницата.

Добре е избраната раница да има няколко прегради, за да бъдат отделени аксесоарите от учебниците и другите пособия. Препоръчително е също на първокласниците да се закупи раница, чийто гръб да бъде ергономичен и с дишаща материя, като това може да включва и колан, който да придържа презрамките.