Германия легализира канабиса за развлекателна употреба

317
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Германското правителство одобри проектозакон, според който се легализира продажбата и притежанието на канабис с развлекателна цел.

Според новия закон, възрастните ще могат да притежават до 25 грама канабис и да отглеждат до три растения за лична употреба. Хората ще могат да членуват в клубове с нестопанска цел, където ще отглеждат и купуват марихуана законно.

Законът трябва да бъде одобрен от парламента, когато той се завърне от отпуска.

По-лекият подход се очаква да разклати черния пазар и да намали престъпленията, свързани с наркотици, както и да облекчи властите и да допринесе за по-безопасна употреба на марихуана.

„Концепцията, която представяме е контролирано законодателство.“ се казва в изявление. „ Искаме да намалим употребата и да я направим безопасна.“ Проектозаконът е част от политиката на водената от канцлера Шолц ляво-центриста коалиция и ако бъде одобрен, ще превърне Германия в страната с най-либерални закони по темата.

Поради притеснения от страна на ЕК, от проектозакона е премахната идеята за създаване на специални магазини, където да се купува канабис.

Предложението среща сериозна критика от консервативните политици, лекари и от официални лица, свързани с полицията.

Професионалната Асоциация на педиатрите и други организации свързани с детско и младежко здраве излязоха с обща позиция, в която осъждат строго проектозакона и смятат, че той ще окуражи употребата на марихуана сред младите хора.

Полицейски синдикати и съдии също критикуват законопроекта, страхувайки се, че вместо да облекчи съдебната система, ще я натовари допълнително.

Регионалният здравен министър на Бавария нарече законопроекта „безотговорен“.

Предвижда се информационна кампания, която да разясни рисковете от употреба на канабис до 25 годишна възраст, защото тогава мозъкът все още се развива, а засега темата е табу сред родителите.
Според законопроекта, марихуана няма да бъде допускана на 200 метра от училищата, младежки организации, игрища, спортни площадки.

Ако законопроектът бъде одобрен, правителството предвижда ревизия след 4 години.
Редица страни в света облекчиха наказанията и легализираха употребата на канабис през последното десетилетие.

Уругвай беше първата такава държава, заедно с няколко американски щата, а през 2021 г. Малта стана първата европейска срана, която легализира употребата за развлечение.
В Нидерландия пък още от 70-те години употребата е разрешена на определени места.