Полша разследва случаи на легионерска болест

294
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

След като седем души починаха от легионерска болест в югоизточния полски град Ржешов, властите разследват възможна ситуация, в която водите са умишлено заразени.

Бактерията, която причинява заболяването е открита в 113 пациенти, които са хоспитализирани. Седемте починали са на възраст 64 до 95 имат други заболявания. Разследването се води от Агенцията по вътрешна сигурност и въпреки че според тях това е рутинно разследване, трябва да се проверят всички възможности за умишлен саботаж. Това включва и намеса на Русия.

Според по-ранни изявления по местните медии, засега не са открити данни за саботаж във водопроводната система.

Легионерската болест се причина от бактерията легионела, която може да предизвика тежка пневмония и да има фатални последици за хора с отслабена имунна система. Според СЗО, бактерията не се предава директно от човек на човек, а най-често се разпространява по въздушен път, чрез вдишване на аерозоли или от замърсен водоизточник.

„Хипотезата, че източник на заболяването е градската водопроводна система е потвърдена“ казват от Здравното министерство в Полша.

Резултатите от пробите, които са взети, за да се установи точния произход на заразата ще са готови в понеделник. Междувременно, градските власти имат намерение да почистят и дезинфекцират над 1000 км. водопроводни тръби, увеличени са до максимално нивата на хлор, който допринася за пречистване на водите от бактериално замърсяване, засилено е и третирането с УВ-лъчи и озон. Властите призовават гражданите да изваряват водата, която пият, докато бъде овладяна ситуацията.

В Ржешов живеят около 200 хиляди души, а градът е стратегически хъб за транспорт към Украйна.