Десетки са арестувани заради пожарите в Гърция

315
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Гръцките власти арестуват 79 души по обвинения за умишлени палежи, които прерастват в най-големите пожари в Европа.

Горските пожари в платинената Парнита, северно от столицата Атина, все още са извън контрол, а по-голяма част от гората вече е унищожена. Най-големият огнен фронт остава близо до Алексндруполис.

Бяха открити телата на загинали местни, а миналата седмица 18 души, за които се смята, че са били нелегални мигранти, са намерени обгорени близо до село в северната част на страната.

Разследване на полицията води до ареста на 79 души, за които се предполага, че имат участие в умишлени палежи, предизвиквали опустошителните пожари.

„Това, което става не е просто недопустимо, то е отвратително и престъпно.“ се казва в изявление на министъра на Климатичната криза. „Вие извършвате престъпление срещу страната. Няма да ви пощадим. Ще ви открием и ще си понесете последиците.“

Повече от 73 хиляди хектара са изгорени, а пожарите официално са признати за най-обширните горски пожари, които някога са се случвали в ЕС, според Европейския комисар по управление на кризи Янес Ленарчич.

„Трябва да продължим да засилваме националната и общата ни политика по превенция на горски пожари, както и да сме подготвени за по-брутални сезони.“ казва той в Екс.

Усилията по овладяване на пожарите се затрудняват от терена, а хеликоптерите, които изливат по 11 тона вода на всеки няколко минути не могат да летят през нощта.