ЕС подпомага френски винопроизводители

244
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Френското правителство и ЕС ще вложат 200 милиона евро за да помогнат на френски винопроизводители, които се борят с падането на цените и намаленото търсене.

Френското министерство на Земеделието първо отдели 160 милиона евро за кризисната програма. През минали години такива програми позволиха на редица лозари да продават излишната си продукция на дестилерии, които да я превърнат в други алкохолни продукти, например дезинфектант за ръце.

Интересът към подновената програма, която е обявена още през юни доведе до увеличение на бюджета до 200 милиона.

Франция е вторият най-голям производител на вино в ЕС, както и най-големият износител. След пандемията от Ковид-19, поради инфлация и промени в потребителското търсене, индустрията понася щети. Климатичните промени пък понижават добивите и така е заплашено оцеляването на много френски винарни.

Добрата реколта от миналата година, в комбинация с понижено търсене създават пренасищане на пазара в Европа. Тази година очакваната продукция се прогнозира да бъде с 4 % по-висока, но потреблението е намалено със 7 % в Италия, с 10 % в Испания, с 15 % във Франция, с 22 % в Германия и с 34 % в Португалия. Износът на вино от ЕС също се е понижил с 8.5 % от януари до април.

„Този пазар означава затруднени продажби за производителите на грозде и вино, понижение на цените и съществена загуба на доходи, особено в регионите, най-силно засегнати от тези тенденции.“ се казва в изявлението от юни.

Според доклад, най-засегнати са червени вина и розе, произвеждани в няколко района на Франция, Испания и Португалия.

Френското правителство призовава лозарите да обмислят алтернативни насаждения, за да се справят с последиците от климатичните изменения и промените в пазара.

Френското правителство също ще плаща до 6 хиляди евро на хектар, за да помогне за засаждане на лозя.