Детската градина – помогнете на детето да се адаптира по-лесно

219
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Наближава началото на новата учебна година. Ученици и родители са развълнувани и подготовката за нея вероятно вече е започнала в почти всеки дом, но най-ангажирани емоционално (и не само) са родителите на децата, които ще постъпват в първа група в детската градина.

Това е така независимо дали детето е посещавало ясла преди това или не. Промяната е значителна за всички тях и със сигурност не е лесна. Родителите са тези, които имат важната задача да подготвят децата си за този нов етап от техния живот. Какво могат да направят те по въпроса?

Разширете кръга на общуване

Колкото по-малко е едно дете, в толкова по-малък кръг то общува. С напредване на възрастта н детето този кръг се разширява от мама и тати, други близки роднини, до приятели, съседи и учители. В началото новите хора могат да предизвикват известен страх у детето, но бъдете последователни и упорити. Първоначално присъствайте по време на това общуване, а по-късно постепенно оставяйте детето да бъде гледано и от други хора. Така ще намалите стреса от раздялата, която настъпва когато оставите детето в детската градина.

Създайте му режим

В детската градина децата спазват режим на бодърстване, сън, игра, обучение и хранене. Опитайте се още преди това да свикнете детето на здравословен режим. Така ще улесните адаптацията му в детската градина.

Създайте му навици

Постарайте се да научите детето си да се храни само, да ходи до тоалетната, ако е възможно дори да се облича, съблича и обува само. Ако все още не може самостоятелно, то старайте се да помагате всеки ден все по-малко – не повече от необходимото. Не правете нищо вместо детето, което то може да прави само. Така ще насърчите неговата самостоятелност, което е важно и за по-бързата адаптация в детската градина.

Запознайте го с градината

Добра идея е предварително да минете няколко пъти покрай сградата на градината, която ще посещава детето. Нека види къде ще ходи, нека види играещите на двора деца. Обяснете му защо децата ходят на детска градина, какво правят там, кой ще се грижи за него. Отговорете честно на всичките му въпроси напълно честно и посрещнете всичките му тревоги. Нека то не се чувства само пред това предизвикателство адаптацията в детското заведение.

Не показвайте тревога пред детето

Много деца започват да се страхуват от детската градина, защото усещат, че родителите им се страхуват да го оставят там. Овладейте емоциите си. Оставяйте детето сутрин уверено, без дълго сбогувания, защото този момент така или иначе е труден за детето. Съкратете го вместо да го удължавате.

Уважавайте хората, които се грижат за детето ви

Това ще даде увереност и спокойствие и на самото дете. Покажете уважение и доверие към персонала в детската градина. Ако има проблеми, опитвайте се да бъдете винаги добронамерени в решаването им. Проявявайте интерес към заниманията и приятелите на детето в учебното заведение.

Следете процеса на адаптация

Адаптацията протича различно като тежест и продължителност при всяко дете. Информирайте се как протича тя при вашето дете, консултирайте се с учителите му дали има нужда от специална подкрепа в това отношение и каква може да бъде тя.

Бъдете спокойни

Колкото и трудно да изглежда в началото, бъдете спокойни, че всичко ще бъде наред. Всеки е минал през първоначалната раздяла с дома, това е напълно естествено. Бъдете оптимисти и дарявайте детето си всекидневно с много любов и внимание след като го вземете от градината. Това е най-важното – детето да се чувства обичано и обгрижвано – и в детската градина, и у дома.