Илън Мъск връща политическите реклами в Екс

281
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Социалната мрежа Екс ще допуска политически реклами, като в същото време се забранява разпространението на фалшива или подвеждаща информация.

Това решение на милиардера Илън Мъск, който купи платформата Туитър миналата година, идва в началото на предизборната кампания в САЩ. В пост на компанията се казва:
„Като част от ангажимента да осигурим свобода на изразяването, ще позволим и политически реклами. Започвайки в САЩ, ще продължим да прилагаме специална политика към платените постове. Това включва и забрана за разпространението на фалшива или подвеждаща информация, целяща да разклати публичната увереност в изборния процес, както и опазване на свободния и открит политически дебат.“

Това решение предоставя на политическите кандидати платформа, с която посланията им да достигат до избирателите онлайн, а Екс ще увеличи приходите си чрез продажбите на реклами.

Предишният собственик на компанията, Джак Дорси, беше на мнение, че „обхватът на политическите съобщения трябва да се заслужи, а не да се купува“ и наложи забрана за такива реклами през 2019 г.

Политическите реклами са проблем в САЩ особено след обвиненията, че Русия използва социалните медии, за да разпространява дезинформация, повлияала върху изборите от 2016 г.

Екс обаче смята да въведе сериозни проверки, за да е сигурно, че рекламите няма да включват подвеждаща информация.

Компанията също казва, че разширява екипите, които проследяват информацията, свързана с изборите и „наблюдават внимателно платформите за заплахи.“

Мъск, който нарича себе си „абсолютист на свободното слово“ значително намали персонала на Екс, след като придоби компанията, което предизвика притеснения относно модерацията на съдържание.

Консервативни политици отдавна критикуват подхода за модерация на социалните медии, както и премахването на акаунти на някои висши служители като бившия президент Доналд Тръмп. Неговият акаунт беше премахнат преди изборите през 2020 г. и той създаде собствена мрежа.

Тръмп се завърна в Туитър през ноември 2022 г., а след като беше официално обвинен в опит да фалшифицира изборите и в щата Джорджия, сам публикува снимката си от ареста с текст „Намеса в изборите.“ Не е ясно дали ще се възползва от новата политика на Екс или ще предпочете да остане в собствената си мрежа.