Как да се освободим от чувството на разочарование от себе си?

282
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Всеки е имал моменти, в което се е провали и е изпитвал разочарование от себе си. Понякога обаче сякаш изпадаме в дупка и не можем да излезем от чувството за провал и вината, която изпитваме като следствие. Вижте съветите на професионалистите.

  1. Приемете случилото се

Това е част от скръбта, част от живота. Първата стъпка към преодоляване на срама е просто да приемете случилото се. Избягването или замазването му няма да ви помогне да продължите напред.

Попачете си, признайте пред себе си и пред някой друг, е сте се провалили. Но… животът продължава, а вие вече сте научили един урок повече.

  1. Отнасяйте се към себе си като към приятел

Ако ваш приятел дойде при вас със същия проблем и е разочарован от себе си, какво ще му кажете, ще бъдете ли толкова строги, колкото сте към себе си? По-скоро ще бъдете подкрепящи и мили и ще изслушате какво точно се е объркало. Отнасянето към себе си и разочарованието си като към близък приятел може да помогне за облекчаване на винaта. Упражнявайте се да проявявате повече състрадание към себе си.

  1. Преосмислете очаквания си

Разочарованието е пряко свързано с очакванията, които възлагаме на себе си.  Може би тук са се объркали нещата, имали сте нереалистично големи очаквания от себе си. Не че високите очаквания са нещо лошо, но трябва да се убедите, че сте здраво стъпили на земята и имате реалистична представа за своите плюсове и минуси.

  1. Разсейвайте се (по здравословен начин)

Ако се чувствате разочаровани, съвсем естествено е да искате да посегнете към нещо, което да ви развесели. Излезте с приятели, опитайте нещо ново. В никакъв случай обаче не прибягвайте към акохол и наркотици, за да облекчите страданието си. Това само ще задълбочи проблемите ви.

  1. Задайте си правилните въпроси

Има толкова много уроци, които да научите от големите и малките провали Първият основен урок? Не повтаряйте старите грешки. Когато преминете етапа на „приемане“, започнете да разбирате къде нещата са се объркали, като си зададете следните въпроси:

  • ︎ Отделих ли достатъчно време?
  • ︎ Направих ли необходимата подготвителна работа?
  • ︎ Поставих ли ясни граници?
  • ︎ Поисках ли помощ?

Задълбочаването на тези въпроси ще разкрие всеки от недостатъците във вашия план. Вместо да казвате: „О, добре, предполагам, че не се получи така, както исках“ или да се биете, ще бъдете въоръжени със знания и ще можете да се обърнете.

  1. Осъзнайте, че всичко това е само защото ви пука

Най-важният урок от всички – разочарованието разкрива какво всъщност ви интересува. Нямаше да се чувствате толкова разстроени, ако не бяхте инвестирани в резултата, а това само по себе си е страхотно нещо. Разочарованието може да действа като радарна система, определяща точно къде се намирате и къде искате да бъдете.

Ако отделите време да се поучите от разочарованието си, ще бъдете по-подготвени от всякога следващия път, когато се появи сходна или дори не толквоа сходна ситуация. В крайна сметка нашите грешки и провали са се случили, защото сме имали да научим нещо за живота и за себе си. Те всъщност са неизменна част от него. Приемайки грешките си, приемаме себе си, а това е най-важната задача, която има да свърши всеки един нас, за да бъде щастлив.