Индия изстреля мисия към Слънцето

520
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Индия изстреля първата си мисия за изследване на Слънцето. Това става дни след успешното приземяване на апарата Чандраян-3 на южния полюс на Луната.

Новата мисия е наречена Адития-L1 – на богът на Слънцето в индийската митология. Апаратът ще пропътува около 1.5 милиона километра и ще достигне една от точките на Лагранж.
Това е точка между Слънцето и Земята, където гравитацията на двете тела се уравновесява така, че малко тяло, като космически апарат, да може да остане там без да се налага да използва много енергия, за да се противопостави на притеглянето.

След успешното изстрелване, пред погледите на хиляди хора на живо и пред телевизорите, Адития ще направи няколко обиколки около планетата и ще се отправи към Лагранжевата точка, която ще достигне след 135 дни. След това апаратът ще остане в орбита около Слънцето, движейки се паралелно със Земята, и ще може да наблюдава звездата директно.

Според директорът на проекта, Ниджар Шаджи, това, което ще научим от мисията ще бъде от полза за всички, не само за Индия.
Мисията засега струва около 46 милиона долара, а апаратът носи седем инструмента, с които ще изследва слънчевата корона, фотосферата и хромосферата – отделните елементи на звездата ни.

Тези изследвания ще помогнат да научим повече за различните активности на звездата, като вятър и слънчеви изригвания. Слънцето влияе върху земното време чрез радиацията и частиците, които достигат до нас, но то оказва влияние и върху космическото време.

„Космическото време играе роля за ефективността на сателитите. Слънчевия вятър може да повлияе електрониката на сателитите, дори да спре мрежите, но все още имаме пропуски в познанията си за това.“ казва един от учените, работещи по програмата.

Индия има повече от 50 сателита, които предоставят важни данни на страната, включващи освен комуникация и информация за времето. Тя помага да се предсказват суши или екстремни явления.
Общо около Земята обикалят около 8000 работещи сателита, а в бъдеще тяхната изправност ще бъде все по-важна, защото те все повече се използват за разбиране на климата и прогнозиране на времето.

Ако мисията е успешна, Индия ще се присъедини към малкото страни, изследвали звездата ни – първата мисия е японска, от 1981 г., а НАСА и ЕСА наблюдават слънчевата активност от 90-те години на 20 век.

Източник: BBC