Фестивалът „Горящият човек“ затъна в кал

280
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Проливни дъждове превърнаха фестивала „Горящият човек“, провеждан в пустинята Невада, в кално бедствие. Десетки хиляди участници са блокирани от калта, а организаторите призовават хората да пестят храната, водата и горивото.

Проливните дъждове започват в петък и се очаква да продължат още денонощие.

Фестивалът се провежда в северозападната част на пустинята Невада, в отдалечен район наречен Блек Рок. Събитието ежегодно привлича около 70 хиляди души и трае една седмица. Тазгодишното издание трябва да завърши в понеделник, на 4 септември, с изгарянето на гигантска скулптура на човек, откъдето идва и името на фестивала.

Не е ясно колко хора са блокирани в Блек Рок от дълбоката до глезените лепкава кал.
„Не пътувайте до Блек Рок! Достъпът до градчето е затворен до края на събитието, ще трябва да се върнете.“ се казва в пост на организаторите.

Само за последното денонощие, там е валяло толкова дъжд, колкото е обичайно за района за три месеца по това време на годината.

Фестивалът „Горящият човек“ се провежда за първи път през 1986 г., а градчето се издига наново всяко лято, като са включени санитарни помещения, както и места за храна.

Участниците в събитието се занимават с различни изкуства, учат се да правят скулптури или да рисуват и прекарват време в социализиране, а по време на събитието са забранени рекламите и ползването на пари.
Мокрите условия и дълбоката кал изненадват повечето хора, макар да са били издадени предупреждения за наводнения в този район. Въпреки това, няма много притеснения.

„Добре сме, стига да имаме храна и вода“ казва Амбър, един от участниците. Други пък избират да вървят 3 километра през калта, за да стигнат до шосето, където има транспорт до най-близкият град – Рино.

В началото на тазгодишното издание, двулентовият път, към градчето беше блокиран от климатични активисти. Според тях, фестивалът се е отдалечил от културните си корени и в момента е място, където богати и известни идват с „лъскавите си кемпери, частни самолети и еднократна пластмаса“.

Въпреки усилията на организаторите, въглеродният отпечатък на фестивала през 2019 г. достига до 100 000 тона въглероден диоксид. С акцията си, активистите се надяват да привлекат внимание върху факта, че за справяне с климатичните промени са нужни системни промени, които отиват отвъд „личната трансформация и себепознание“, които се случват на фестивала.

Източник: CNN, The Guardian