Африка пред заплаха: няма достатъчно системи за наблюдение на времето

265
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Африка няма достатъчно системи, които да наблюдават времето и 54-те държави остават без предупреждения за екстремни явления. Същевременно, Африка понася най-голямата тежест на климатичните изменения.

Това са някои от основните теми на първата конференция по климата, която започва днес в Кения.

Друга важна тема са инвестициите в зелена енергия, която все още е незначителна част от общото потребление на енергия на континента, въпреки че в Африка се намират около 60 процента от световните ресурси за производство на соларна енергия.

Главното предизвикателство пред континента в следващите години е адаптация към климатичните изменения. Тя е важна както за развитието на енергетиката, така и за земеделието, а за това са нужни наземни системи за наблюдение на метеорологичните явления.

Африка е с по-голяма площ от Китай, Индия и САЩ взети заедно, но на територията на целия континент има едва 37 метеорологични радарни станции. В Европа те са 345, а в Северна Америка – 291.
„Континентът е мъртва точка в контекста на климатичните рискове.“ казва Асаф Цачор, изследовател от Кеймбридж.

През август, той и негови колеги предупреждават, че климатичните изменения ще струват на Африка по 50 милиарда годишно до 2050 г., когато населението на континента ще се удвои.

Неспособността за прогнозиране на екстремни явления и предвиждане на рисковетее ще повлияе върху цялостното икономическо развитие на континента.

Според Антонио Гутиереш, лидерът на ООН, в Африка трябва да се обърне внимание най-вече на две неща. Първото е, че континентът допринася незначително за климатичните изменения, а понася най-голяма част от техните последици.

Вторият проблем е икономически: правителствата имат огромни дългове, а размириците пречат страните да се възползват от природните си богатства и естествени ресурси. В Африка са установени около 40 процента от световните запаси на кобалт, платина и манган, които са съществени за производството на хидро и соларни системи, както и батерии.

Засега сама Кения, Южна Африка и Мароко развиват капацитета си за наблюдение на времето, докато за останалата част от континента липсват наземни данни, които все още са ключови за прогнозиране на процесите.

През 2019 г. местните не са били предупредени за наближаването на тропичната буря Идаи и умират повече от 1000 души.

Липсата на данни пречи и да се установи дали и какви връзки има между екстремните явления а континента и глобалните климатични изменения.

„Спешно се нуждаем от данни за времето и проучвания в този толкова ценен регион.“ се казва в един от докладите на група изследователи на климата.

Източник: Al Jazeera, France24, Africa Climate Summit