Как ни променят големите събития в живота ни?

394
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Ново изследване, публикувано тази година в European Journal of Personality предполага, че промените във взаимоотношенията, като създаване на нова връзка, женитба и развод, са свързани с промени в личността и удовлетворението от живота.

Авторите определят личността като „обширни модели на мисли, чувства и поведение“. Въпреки че личностните черти се считат за много стабилни, те могат да се променят, особено когато индивидите узреят или когато преживяват различни житейски събития. Освен това, според прегледа на авторите, личностите на някои хора може да са по-склонни към промяна от други.

Характеристики на личността и събития в живота

Настоящото изследване се фокусира върху Големите пет личностни черти (отвореност към нови преживявания, емоционална стабилност, интровертност/екстровертност, добросъвестност и сговорчивост), които се считат за „основни“ личностни черти, както и самочувствието и удовлетворението от живота, които са считани за „повърхностни характеристики“ и следователно са по-склонни към промяна.

Изследването също така се фокусира върху шест основни житейски събития, свързани с взаимоотношенията „влизане в нова връзка, брак, раждане на дете, раздяла, развод [и] вдовство“. В своя анализ изследователите разграничават житейски събития, „базирани на печалба“, като влизане в нова връзка или раждане на дете, и житейски събития, „базирани на загуба“ като развод или вдовство.

Методика

Изследователите провеждат мета-анализ на 44 различни проучвания, включващи повече от 120 000 участници, за да изследват съответните промени в личността, свързани с тези житейски събития. Авторите също считат възрастта, пола, културата и етническия произход като потенциални модератори на тези ефекти. Освен това авторите допускат възможността някои промени в личността да настъпят веднага след дадено събитие, а за други да е нужно повече време, за да се появят.

Резултати

От житейските събития във връзката, които са изследвани, влизането в нова връзка е свързано с най-голямата съответстваща промяна, повишаване на удовлетвореността от живота. Влизането в нова връзка също се оказва свързано с повишаване на съвестността.

Въпреки че другите ефекти са по-малки, бракът е свързан с повишаване на удовлетвореността от живота и намаляване на отвореността към нови преживявания. Раждането на дете се свързва с намаляване на екстровертността.

Интересното е, че раздялата е свързана с повишено удовлетворение от живота, докато разводът е свързан с намалено удовлетворение от живота. Разводът също се свързва с повишена съвестност. Никакви промени в личността не са надеждно свързани с това да овдовееш.

Заключения, последици и ограничения

Авторите заключават, че въпреки че ефектите обикновено са малки, „големите събития в живота наистина са свързани с промяна на личността“. Авторите спекулират, че тъй като тези промени в живота се случват в дългосрочен план, те могат да причинят и трайни промени в личността. Освен това авторите смятат, че преживяването на много от тези житейски събития може да доведе до натрупване на промени в личността с течение на времето. Например, сключването на брак може бързо да бъде последвано от родителство и съответните промени в личността на тези две събития може да имат по-силно въздействие, отколкото всяко събитие, когато се разглеждат самостоятелно.

Авторите също отбелязват, че събитията, базирани на печалба, са по-силно свързани с промените в личността, отколкото събитията, базирани на загуба. Авторите обаче смятат, че събитията, базирани на печалба, могат да имат по-големи ефекти само в краткосрочен план и че събитията, базирани на загуба, могат да имат по-големи ефекти, когато се развиват в дългосрочен план.

Авторите предупреждават, че не всеки реагира по подобен начин на житейските събития и че тези проучвания до голяма степен се основават на самооценката на участниците.