Уредени бракове – част от новата култура на Япония

490
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Асоциацията на родителите зa информация свързана, с предложения за брак е японска агенция за запознанства, но тя среща родителите, а не децата.

На организирани събития с такса от около 96 долара идват родители, чиито възрастни деца нямат партньори. Те обменят попълнени въпросници, снимки и разкази за децата си, като се надяват да срещнат родители на деца с подобни интереси и да организират среща, която по-късно да прерасне в брак и семейство.

Тези събития стават все по-популярни заради спада в раждаемостта и застаряващото население в Япония. Младите предпочитат да се фокусират върху кариерата си и отлагат създаването на семейства и отглеждането на деца за по-късна възраст, но това често се оказва много трудно. Така родителите на професионално реализирани и финансово стабилни 30-40 годишни приемат за своя мисия да открият половинка на децата си, а в повечето случаи самите деца нямат нищо против това.

Така се избягват неудобните разговори, съпътстващи първоначалното запознанство, смята Норико Миагоши, един от организаторите.

Причините младите хора да отлагат задомяване се коренят в самата система на Япония. Заплатите не се увеличават достаъчно, а е нужно да се покриват здравните и социални осигуровки, както и пенсиите на все по-голям дял население в пенсионна възраст.

Същевременно, обществото в Япония е силно патриархално и приема, че е изцяло отговорност на жените да се фокусират върху отглеждане на семейството, така че много жени предпочитат да си останат сами и да разполагат с времето си както намерят за добре.

Страната прилага различни политики, за да стимулира раждаемостта. За да се раждат повече деца, е нужно първо да има и повече бракове, а те също бележат рекорден спад в последните две десетилетия.

Много японци всъщност искат да си намерят партньор, но дългите работни дни и нагласата за самотен живот, която се отразява дори в асортимента на стоки в супермаркетите и пазара на жилища, не допринасят за това младите да се срещат.

Япония е пред сериозна заплаха от икономически трудности, ако не открие решение на проблема с намаляващото и застаряващо население, така че срещите между родители като начин за „бракуване“ на младите стават нещо нормално.

Не само това – те отразяват и японската културната концепция „го-ен“. Според нея, романтична любов може да изгрее когато срещнеш правилния човек в правилния момент и много родители са готови да помогнат това да се случи на децата им.

Източник: CNN