Двама души са арестувани за пробиване на дупка в Китайската стена

237
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Двама заподозрени са арестувани за пробиване на дупка с помощта на багер във Великата Китайска стена, съобщават местни медии. Те направили това, за да си скъсят пътя до мястото, където работят.

Бюрото по културните ценности в провинция Шанси, където се намира тази част от стената, съобщава, че структурата е безвъзвратно увредена.

Полицията е била уведомена за случилото се още на 24 август. Проведено е разследване и по оставените следи от машината са установени двамата извършители – мъж на 38 години и жена на 55.

Те работят на строителен обект наблизо и са признали, че са използвали багера, за да направят път през снижена част от стената, откъдето да минават, за да скъсят времето, за което стигат до работа.

Великата Китайска стена е строена поетапно, на сектори, а самата стена е дълга около 20 хиляди километра. Началото на строежа е през 3 век пр.н.е., продължава векове и е ключова защита на северната част на страната срещу нашественици. Днес впечатляващите останки от стената са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и най-посещаваният туристически обект в Китай.

Секторът от стената, който е засегнат от действията на двамата строители се намира западно от Пекин и е строен през 14-17 век, по време на династията Минг. Позната е като 32-рата Велика стена и в тази част има почти напълно запазена наблюдателна кула – обект, считан за местна културна ценност. Цялата тази част е значително запазена, затова и увреждането е толкова необратимо.

Извършителите са обвинени в „унищожаване на културна реликва“.

В последните години китайските власти увеличиха защитата на Стената от вандализъм като налагат глоби и дори забрани за посещения на туристи, които не уважават културната стойност на обекта.

Великата Китайска стена се посещава годишно от над 10 милиона туристи, което значи около 50 хиляди души на ден, някои от които не спазват препоръките и рискуват нараняване, опитвайки се да достигнат до части от стената, които се укрепват или реновират. Те също вече се санкционират от властите.

Източник: Al Jazeera, CNN