7 упражнения за психично здраве

295
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

За да благоденстваме е необходимо да се грижим както за психическото, така и за физическото си здраве. Съществат дори упражнения за психично здраве. За щастие тяхното изпълняване отнема само няколко минути или дори секунди, а действително могат да ви помогнат да останете балансирани и фокусирани през целия ден. Ето някои от тях, с които може да започнете.

Поемайте дълбоко и съзнателно дъх

Дълбокото дишане е прост и ефикасен начин да намалите нивата на стрес и да възвърнете контрола в ума си. Когато започнете да се чувствате претоварени на работа или в друга среда, седнете и поемете няколко дълбоки и съзнателни вдишвания. Вдишайте, докато почувствате, че диафрагмата ви се разширява и след това бавно изпуснете дъха си. Можете да се съсредоточите върху дишането, като бавно броите до пет или десет, докато поемате въздух и след това броите до пет или десет, докато издишвате. След това можете да се съсредоточите върху задачата, без да се чувствате претоварени.

Медитирайте на бюрото си

Медитацията не е непременно отнемащо време упражнение, но има множество ползи за вашето психично здраве. Когато имате ограничено време и искате да изчистите ума си, отделете няколко минути, за да медитирате на бюрото си. Затворете вратата и използвайте телефонно приложение за медитация, за да преминете през дихателни упражнения, които ви помагат да възвърнете фокуса си.

Изправете се и се разтегнете

Лесен начин да преодолеете предизвикателството да останете концентрирани през деня е просто да се изправяте и да се разтягате редовно. В идеалния случай искате да се изправяте на всеки половин час или 15 минути за кратък период от време. Разтягането ще поддържа кръвообращението ви, а стоенето разчупва монотонността на деня ви. Ако имате време за кратка разходка, тогава направете кратка разходка из офиса си. Вземете чаша вода или отидете до тоалетната, преди да се върнете на бюрото си. Движението намалява напрежението, което възниква, когато останете в една позиция за продължителен период от време.

Ангажирайте се с другите

Не винаги е възможно да общувате по време на работа, но всеки може да отдели няколко минути да обърне внимание на околните. Социалното взаимодействие е ключова част от вашето психично здраве. Тъй като хората по природа са социални, постарайте се да не се  отдръпвате от другите, когато се фокусирате върху проект или работите върху задача.

Слушайте музика

Музиката е мощен начин незабавно да подобрите настроението и мисленето си. Пуснете любима жизнерадостна песен или слушайте релаксираща класическа музика, когато започнете да се чувствате малко претоварени или стресирани.

Отделете момент да се посмеете

Смехът е мощен начин незабавно да подобрите настроението си. Когато се смеете или усмихвате, това ви кара да се чувствате щастливи и енергични. Дори когато фалшиво се усмихвате или се смеете, това има положително въздействие върху вашето настроение и начин на мислене. Прекарвайте време с любими хора, които ви карат да се смеете със своите  лудории или поведение. Когато се смеете, това намалява нивата на стрес и ви кара да се чувствате оптимистични и позитивни.

Направете целите си реалистични

Поставянето на цел ви дава фокус, но също така може да причини стрес, когато целта не е постижима. Съсредоточете се върху поставянето на реалистични цели, които ви дават достатъчно време за изпълнение на дадена задача. Например, ако знаете, че една задача се нуждае от поне една седмица, тогава си дайте една седмица и не си поставяйте за цел да завършите задачата за три дни. Поставете си реалистични цели, които можете да постигнете.