Колекцията на Фреди Меркюри се разпродава на търг

529
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Над 1400 предмета, част от живота на легендарния артист Фреди Меркюри се разпродават на търг от аукциона Сотбис в Лондон.

Под звуците на „We will rock you“ и с декорация огромен мустак в стила на Меркюри, над 1400 предмета бяха включени в едноседмичния търг и привлякоха 2000 участници от 61 страни.

Общо са продадени 59 предмета за 12 милиона паунда или 15,4 милиона долара, като, според аукциона, всеки е продаден на двойна от прогнозната цена.

Пианото, марка Ямаха, което изпълнителят търси в продължение на шест месеца и на което е композирана „Бохемска рапсодия“ отива при новия си собственик срещу 1.7 милиона паунда, а ръкопис на песента, дълъг 15 страници и наречен от организаторите „културна икона“ донесе на аукциона 1.4 милиона паунда.
Фреди Меркюри е използвал голяма част от богатството си, за да се обгради с предмети, ценни за него, които наричал „изискан безпорядък“.

Сред продадените вещи са гривна във викториански стил и костюмът носен в клипа на „Бохемска рапсодия“, като бижуто достига цена 100 пъти над прогнозната и се продава за 700 хиляди паунда.

В колекцията са и други, носени от музиканта костюми както и наметалото, с което се появява след всеки концерт на последното турне на Queen през 1986 г.

Освен личните му вещи, сбирката съдържа и произведения на изкуството, на които творецът се възхищава приживе.

Фреди Меркюри умира от пневмония, свързана със СПИН през 1991 г. и оставя дома и притежанията си на близката си приятелка Мери Остин, която се грижи за тях в продължение на 3 десетилетия
Тя вярва, че Фреди би харесал идеята за търга.

Според Гейбриъл Хийтън, експерт по книги и ръкописи от Сотбис, Меркюри „не се е вълнувал от това да има музей на неговия живот, но е обичал търговете“.

Част от приходите от колекцията ще отидат при различни благотворителни организации, като Mercury Phoenix Trust и Фондацията на Елтън Джон.

„Фреди ми липсва и днес. Той беше страхотен приятел, изпълнен с толкова любов и живот, както никой друг, а и гениален изпълнител, чиято музика вдъхновява и вълнува милиони“ казва Елтън Джон в съобщение, прочетено в началото на търга.

„Той беше мил, щедър и забавен и е истинска трагедия, че СПИН го отне от света толкова скоро.“ се казва още в съобщението.

Източник: Al Jazeera, Sotheby’s