10 милиона афганистанци остават без хранителна помощ

229
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

От септември 10 милиона Афганистанци губят помощта на Световната програма по прехраната – най-голямата хуманитарна агенция на ООН, която годишно подпомага с хранителни продукти милиони хора в 120 страни.
През тази година поетапно е прекъсната помощта на общо 10 милиона афганистанци.

„Поради сериозни намаления на бюджета в момент на рекорден брой нуждаещи се по целия свят, Световната програма по прехраната вече ще може да доставя храна на 3 милиона души месечно в страната.“ се казва в изявление.

„Поради все по-притеснителните нива на глад и недохранване, се наложи да избираме между гладуващите и тези, които умират от глад, оставяйки милиони семейства в объркване откъде ще дойде следващото им ядене.“ казва директорът на програмата за Афганистан, Шайо-Уей Лий.

„С малкото ресурси, които са ни останали, не можем да помогнем на всички хора, тлеещи се на ръба на нищетата.“

Световната програма по прехраната често е последна възможност за жените, които са системно изтласквани от обществения живот на Афганистан и имат все по-малко възможности да се издържат и да изхранват децата си.

„Тези бюджетни намаления значат, че поне 1.4 милиона майки и техните новородени няма вече да получават специалната храна, предназначена да ги предпази от недохранване.“ казва още Лий.

Програмата има нужда от един милиард долара в следващите 6 месеца, за да може да изхрани 21 милиона души в Афганистан, които са в критично положение.

„Все още имаме малък прозорец да избегнем хуманитарна катастрофа в Афганистан, но времето ни изтича.“ допълва Лий. „Цената за бездействието ще бъде платена от най-уязвимите – жените и децата, които страдат от влиянието на над 40 годишен конфликт, осакатена икономика и влошаваща се климатична криза.“

През август 2022 г., според ООН, 36 милиона души в Афганистан или около 90 % от населението нямат достатъчно храна.

Изявлението на Световната хранителна програма идва в контекста на 78-та годишна среща на Генералната Асамблея на ООН в Ню Йорк, на която се обсъждат глобалните предизвикателства пред развитието, включително и гладът.

При увеличаваща се нужда от хранителни помощи по цял свят, Програмата по прехраната призовава правителствата да приоритизират финансирането на хуманитарни операции.

Източник: CNN, World Food Programme