Президентът на Испанската футболна федерация подаде оставка

460
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Луис Рубиалес, президентът на Испанската футболна федерация, подаде оставка. Това стана след множество призиви от страна на колеги и играчи заради триседмичния скандал, породен от целувка с футболистка.

На 20 август, когато испанският дамски тим по футбол печели първата си световна купа в Австралия в мач срещу Англия, Рубиалес целува по устните Джени Хермозо – гол-майстор на отбора. Според нея, тя не е дала съгласие за такова действие и това предизвика гнева и на играчи, и на официални лица.

Оставката на Рубиалес идва след множество призиви през последните седмици. Хермозо се опитва да повдигне криминално обвинение, защото Рубиалес я е „целунал без нейно съгласие“, докато е държал главата ѝ с две ръце. По-късно испански прокурор повдига обвинение за сексуално посегателство.

Според Рубиалес, целувката е била взаимна и досега той отхвърля всички призиви да се оттегли от поста си.

„Нямаше никакъв дискомфорт, и двамата преливахме от радост.“ обясни той.

След инцидента, ФИФА го отстранява за три месеца от участие във футболни активности, докато тече разследване по темата. В интервю, той казва:
„След отстраняваното ми от страна на ФИФА, плюс останалите процедури срещу мен, вече е ясно, че няма да мога да се върна на позицията си. Да настоявам и да се вкопчвам…няма да доведе до нищо положително, нито за федерацията, нито за испанския футбол.“

Заедно с оставката от Испанката федерация, той също се оттегля като вице президент на УЕФА.
Хермозо засега не коментира оставката, но има подкрепата на всички официални лица, а дамският национален отбор отказа да играе докато Рубиалес не бъде махнат от поста си.

„Свърши се.“ каза министърът на равенството, Ирен Монтеро, по повод оставката, а според министъра на труда, Йоланда Диаз, феминизмът трансформира страната към по-добро бъдеще.

Въпреки оттеглянето си, Рубиалес продължава да поддържа тезата си.

„Ще защитя честта си. Ще защитя невинността си. Вярвам в бъдещето. Вярвам в истината.“

Семейството му подкрепя неговото решение и според него те смятат, че това е най-доброто, което може да направи.

Източник: Reuters, AP News