Какво да правим, ако телефонът ни е намокрен?

486
Добави коментар
Иван Тимов

На всеки може да се случи да намокри телефона си, било то по невнимание, или поради независещи от него ситуации. Дори и да се реагира бързо, има вероятност вече да са нанесени щети върху устройството.

В тази статия ще ви дадем няколко основни насоки какво да направите, ако изпаднете в такава ситуация.

Какво да правите след като установите, че телефонът е намокрен?

В момента, в който установите, че е имал контакт с вода, изпълнете следните стъпки?

  • изключете устройството – първата и най-важната стъпка е да изключите намокрения телефон. Така ще предотвратите късо съединение, което в противен случай има опасност да доведе до необратима повреда;
  • премахнете SIM картата и microSD картата (ако има такава) – тези малки елементи също може да пострадат от водата, затова ги извадете от устройството и ги оставете някъде да изсъхнат;
  • нежно го потупайте с кърпа – премахнете кейса и го потупайте. По този начин ще премахнете излишната вода от повърхността, съветват специалистите от магазин за аксесоари за телефон Mobel.bg;
  • използвайте ориз или пакетчета силикагел – напълнете купичка с ориз и потопете апарата в нея за поне 24 часа. Той ще абсорбира влагата и ще помогне да изсъхне по-добре. Вариант е да поставите и пакетчета силикагел.

Реакцията след установяване, че е намокрен, може да бъде решаваща за бъдещото му състояние. Важно е да се действа бързо и да се следват описаните стъпки, за да се спаси устройството от тотална повреда.

Указания, преди да включите намокрения телефон

Преди да включите устройството, трябва да сте сигурни, че то е изсъхнало напълно. Ето няколко указания какви грешки следва да избягвате и какво е редно да направите:

  • не трябва да използвате сешоар – въпреки че изглежда като добра идея, възможно е да набута капките вода още по-дълбоко измежду компонентите;
  • не натискайте бутоните – това може да промени влажността вътре и да причини повреда;
  • проверете влагоиндикаторите – някои смартфони имат специални индикатори, показващи дали са били изложени на влага;
  • ако сте сигурни, че е напълно изсушен, включете го – в случай че стои изключен и въпреки многократните опити не се включва, най-добре потърсете професионална помощ.

Преди да включите телефон, който е бил намокрен, трябва да сте предприели всички необходими мерки за неговото изсушаване. Винаги е по-добре да сте търпеливи и да действате обмислено, отколкото да рискувате.

Кога да потърсите помощ от специалист?

Ако след всички ваши усилия той все още не работи правилно, тогава е време да потърсите помощ от специалист. Ето някои признаци, при чието наличие е препоръчително да го направите:

1. Екранът не реагира или показва странни цветове

Една от най-честите последици при намокрен телефон е проблемът с екрана. Това се дължи на факта, че е възможно влагата да проникне в различните слоеве на дисплея, с което да предизвика проблеми с чувствителността на тъчскрийна или да доведе до нарушаване на цветовата гама. Най-доброто, което може да направите, е да изключите телефона, да го изсушите и да го оставите на сухо място за ден или два. Ако проблемът продължава, ще се наложи посещение при специалист.

2. Загрява се повече от обикновено

Загряването също е индикация за късо съединение или други щети, причинени от намокрянето. То би създало големи проблеми с батерията или други компоненти. Изключете телефона веднага и го оставете да се изсуши. Ако загряването продължава, въпреки че вече не е мокър, значи е възможно да има по-сериозен проблем и е препоръчително да се консултирате специалист.

3. Забелязвате проблеми с аудиото или микрофона

Влагата може да засегне говорителите, микрофона или други аудио компоненти. Изключете устройството и го оставете да се изсуши добре. Ако това не помогне – потърсете професионална помощ.

Правилната реакция при намокрен телефон може да спаси устройството от необратими повреди. Важно е да се действа не само бързо, но и внимателно и да се избягват определени действия, които има вероятно да влошат ситуацията. А за да избегнете подобни неудобства в бъдеще, най-добре е да го предпазите посредством водоустойчиви калъфи и аксесоари.