Рекордно производство на кока в Колумбия

587
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Колумбия постави нов рекорд в отглеждането на кока, която се ползва за производството на кокаин, се казва в доклад на ООН.

През миналата година с кока са засадени 230 хиляди хектара площ, което представлява увеличение с 13 %, в сравнение с 2021 г.

Потенциалното увеличение на произведения кокаин се очаква да е 24 % или около 1.7 тона, казват от ООН. Това са най-високите стойности откакто през 2001 г. Офисът по наркотици и престъпност на ООН започва да следи производството в страната.

Колумбия е най-големият производител на кокаин, силно пристрастяваща субстанция, която е незаконна в повечето страни.

ООН непрекъснато оказва натиск с цел страната да намали производството, но усилията на правителството да насърчи фермерите да преустановят отглеждането на кока се сблъскват със сериозни предизвикателства, включително и липса на обещаните субсидии за промяна на културите. Много колумбийски семейства зависят изцяло от отглеждането на кока и казват, че нямат друг избор.

Колумбийският президент Густаво Петро предлага регулации и създаване на програми за замяна на коката с други култури, както и увеличение на социалното подпомагане в районите, където се отглежда растението.
Той предлага и употребата на наркотици да бъде разглеждана като проблем със значение за публичното здраве, вместо да се търси подход чрез военни действия, който той нарича „провален.“

„Време е да върнем надежда, а не да повтаряме кървавете свирепи войни, наречени „война срещу наркотиците“, които разглеждат проблема като военен, а не като здравен проблем на обществото.“ казва Петро в изявление.

Според доклада на ООН, почти две трети от колумбийското производство на кока е разположено в южните части на страната, до границата с Еквадор и в северните части, до границата с Венецуела, като и двете съседни страни се борят със същия проблем.

Около половината от насажденията са в резервати и национални паркове. По-голяма част от сектора се контролира от въоръжени групи, включващи както ляво, така и дясно ориентирани групировки, както и такива, свързани с картелите.

Колумбийското правителство обяви, че приема нова политика, целяща да прекрати съществуването на криминалните организации с минимална вреда за бедните производители.

Част от тази политика е намаляването на унищожаването на насажденията, което беше основният начин за борба с този проблем при предишната администрация и според проучванията, не води до намаляване на производството, но вреди на фермерите, разчитащи на него, за да преживяват.

Източник: Al Jazeera, UNODOC