Наводнението в Либия: в търсене на виновни

596
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Катастрофално наводнение в източния либийски град Дерна удави хиляди хора и буквално отнесе цели квартали. Все още не са открити всички жертви, а гражданите се страхуват от епидемия, поради многото трупове под развалините. Очаква се жертвите да достигнат 18-20 хиляди, а според ООН, поне 30 хиляди души са пряко засегнати от бедствието.

Тропичната буря Даниел премина през Либия и предизвика рекордни валежи. Язовирите, които трябваше да спрат водата, се скъсаха и освободиха стихията, която отнесе града.

„Ако имаше нормална система за метеорологични услуги, щяха да бъдат издадени предупреждения.“ каза Главният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалаш. „Властите щяха да могат да евакуират хората и щяхме да избегнем по-голямата част от човешките жертви.“

Има публикувано проучване от миналата година, според което районът е уязвим за наводнения, а двата язовира представляват сериозен риск. Според заместник-кметът на Дерна, язовирите и свързаната с тях инфраструктура не са поддържани изобщо от 2001 г. насам.

Цели семейства са отнесени от водата, а хората буквално са се събудили от тътена на приливната вълна и не са имали никаква възможност да се спасят.

Наводнението е толкова мощно, че отнася сгради, дървета, коли, мостове, а по-голяма част от града все още покрита с кал. Прекъснати са електричеството и водоподаването, като част от мрежата вече е възстановявана.

Според официалните власти в Либия, подобна трагедия не е сполетявала страната.

Реакцията е затруднена поради сложната политическа ситуация.

Либия е зона на конфликти от 2011 г., когато диктаторът Муамар Кадафи беше свален от власт. Още тогава страната е разделена на две и това води до издигането на множество съперничещи си за власт военни групировки.

Западната част на страната се управлява от международно признато правителство, а източната се контролира от паралелна администрация, под управлението на Националната Армия на Калиф Хафтар. Между двете правителства се водят непрекъснато кървави борби, няма и избран президент.

Дерна се управлява хаотично, от поредица от ислямистки групировки, включително и Ислямска държава, преди да бъде поставена под контрола на правителството на Хафтар.

Един от тримата членовете на съвета, който изпълнява президентските функции и част международно признатото правителство на Либия, написа в Екс, че ще поиска разследване на бедствието.

„Тези, чиито действия или бездействия са причината за скъсването на язовира ще си понесат отговорността, заедно с всичко, които са им помогнали.“ казва той.

Международни екипи все още помагат за откриването на телата на загиналите, а от СЗО освобождават 2 милиона долара от фонда за спешнi случаи в помощ на пострадалите.

Източник: Reuters, Al Jazeera