ЕС се включва активно в опазването на Амазонската гора

676
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Европейският съюз се включва в план за опазването на Амазонската дъждовна гора, поемайки отговорност за координацията на финансовите активи, предоставени от страните-членки, за да могат да те да бъдат използвани по програмата Global Gateway.

Европейските участници включват не само страни, но и институции, като Европейската инвестиционна банка. Ще бъдат разпределени 260 милиона евро, събрани за борба с обезлесяването в амазонския басейн от Испания, Италия Швеция, Франция, Германия и Нидерландия.

Global Gateway е програма на Европейската комисия, целяща изграждане на устойчиви и доверени връзки, които работят за хората и планетата. Тя помага за справяне с належащи предизвикателства, като борбата с климатичните изменения, подобряване на здравните системи и увеличение на ефективността и сигурността на глобалните вериги за доставки.

Очаква се за периода 2021-2027г. да бъдат генерирани над 300 милиарда евро.
В рамките на програма, ЕС ще инвестира 45 милиарда евро в Латинска Америка до 2027 г. , като предстоят дискусии относно разпределението на тази сума, за да е сигурно, че средствата ще бъдат изразходени по предназначение.

В миналото ЕК е критикувана, че обещава големи суми за инвестиции в развиващи се региони, но не прилага механизми, които подсигуряват, че парите настина достигат до целевите райони.
Сега ЕК ще поеме ръководството на координацията на паричните потоци, като ще интегрира даренията от отделните държави в обща платформа, създадена от Интер-Американската банка за развитие.

Повече от половината от вече унищожените стари дъждовни гори са в Амазония и прилежащите територии. Тези гори са от съществено значение за планетарния климат, защото абсорбират големи количества въглероден диоксид.
Освен инвестиции, ЕС прилага и регулации на вноса, които целят да обезсърчат изсичането на гората и замяната ѝ с обработваеми площи.

Източник: Reuters, European Commission