Започва Генералната Асамблея на ООН

398
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Започва 78-та Генерална Асамблея на ООН. На срещата на високо ниво В Ню Йорк ще се обсъждат глобалните проблеми, пред които стои човечеството: продължаващите войни, политическите кризи в Западна Африка и Латинска Америка, заплахата от коронавируса, икономическата нестабилност, увеличаващото се неравенство и зачестяващите природни бедствия, както и връзката им климатичните изменения.

Тазгодишната тема на срещата е „Възстановяване на доверието и глобалната солидарност: Ускорение на действията за осъществяване на целите за устойчиво развитие към мир, просперитет и прогрес за всички.“

На срещата ще присъстват висши правителствени членове и лидери на 145 страни. Сред тях са президентът на Бразилия, Луиз Игнасио Лула да Силва, американският президент Джо Байдън, украинският президент Володимир Зеленски.

С изключение на президента Байдън, останалите представители на Постоянния Съвет за сигурност на ООН – лидерите на Франция, Великобритания, Китай и Русия няма да присъстват лично.

По време на Асамблеята, представителите ще произнесат 15-минутни речи, в които адресират належащите проблеми. Другите членове или представители на техните делегации могат да отговарят.

Срещата ще продължи 7 дни – с един ден повече, но ще има два дни почивка, вместо обичайният един, за да се почете юдейският празник Йом Кипур.

Първият говорител на Асамблеята е представителят на Бразилия. Tази традиция се е наложила, тъй като в ранните дни на организацията никой не имал желание да говори пръв, освен Бразилия. Следват страните-членки, като редът се определя от позицията на техния представител, после са наблюдателите и всички останали заинтересовани.

Oт 1974 г., насам, Европейският съюз е със статут на постоянен наблюдател. От негово име ще говори Шарл Мишел – президентът на Европейския съвет.

В условията на най-големите предизвикателства пред световния мир и глобалната сигурност – руската инвазния Украйна, основни приоритети на ЕС са мирът, стабилността, осигуряването на човешките права, равенството между половете, човешкото достойното и приемане на малките големите нации еднакво.

Друга основна тема, която ЕС ще засегне по време на Асамблеята е модернизация и трансформация на самото ООН, които да осигурят устойчиво финансиране, прозрачност, инклузивност и повече отчетност, за да може да посрещнем новите предизвикателства.

Поради обхвата на тези предизвикателства, смята ЕС, не можем да ги посрещнем като отделни държави, а трябва да работим заедно.

Източник: AP News, European Council