Планктон създава „мъртва зона“ край Тайланд

323
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Необичайно голям цъфтеж на планктон край източните брегове на Тайланд създават т.нар. мъртва зона – област, лишена от кислород. Тя заплашва поминъка на местни рибари, както и мидени ферми, разположени там.

Според изследователи, в някои райони на тайландския залив вече има над 10 пъти повече от нормалното количество планктон, което прави водата ярко зелена и спомага за унищожаването на останалия морски живот.

„ За първи път се случва да е толкова зле“ казва един от местните изследователи, Тануспонг Покаванич. „Много е сериозно.“

Цъфтежът на планктонни водорасли се случва два или три пъти годишно и трае няколко дни. Те произвеждат токсини, които в големи количества могат да навредят на другите организми, изразходват кислорода бързо и блокират слънчевата светлина.

Покрай тези брегове се намират много мидени ферми, а сега над 80% са засегнати от цъфтежа, казват от местната асоциация на рибарите.

Сухат Буат, един от собствениците казва, че поради този цъфтеж вече е загубил над 14 хиляди долара, а и колегите му също са пострадали.

Не е ясно какво причинява интензивният цъфтеж на планктон, но според изследователи, повишената температура, резултат от глобалното затопляне, може да има връзка.

„Ел Ниньо причини суша и високи температури на водата.“ Казва Тануспонг. „ Всичко ще се влоши, ако не се приспособим като управляваме ресурсите, водата, отпадъците и живота си по-добре.“

По-рано тази година, планктонен цъфтеж причини измиране на хиляди риби на юг от този регион, а експертите посочиха като причина климатичните изменения, които стимулират размножаването на водораслите.

В световен мащаб, морските горещи вълни зачестяват и това става все по-притеснително. Тази година хиляди мъртви риби бяха изхвърлени и на бреговете на Тексас, а експерти предупреждават за цъфтеж на водорасли и край британския бряг.

Източник: Reuters