Островни нации: богатите държави не правят достатъчно за климата

453
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Островните нации, които понасят най-тежките последици от климатичните изменения, смятат, че развитите страни не действат достатъчно бързо и поставят тяхното оцеляване в риск.

„Много от нас, малките и маргинализирани острови по света, заобиколени от повишаващото се морско ниво и опечени от високите температури, започваме да се съмняваме в този годишен парад на цветни речи и публична преструвка, че сме братя, известен като годишната Генерална Асамблея на ООН.“ казва министър-председателят на Санта Лусия, карибска държава със 180 хиляди жители.

Липсата на бърза реакция, която виждат тези държави е повтаряща се тема в речите. Говорителите се фокусират върху това, че няма значително намаление на емисиите парникови газове, което допринася за покачването на морското ниво и заплашва островните страни, както и тези, които се намират на ниска надморска височина.

„Проблемът е, че тези, от чиито действия имаме най-голяма нужда, може би са толкова уверени в собственото си оцеляване, че не действат достатъчно бързо за нас.“ каза премиерът на Брабадос, Миа Мотли.

За да изпълнят целите на Парижкото споразумение от 2015 г, според което трябва да запазим повишението на глобалните температури до 1.5 градуса, ще се наложи да намалим емисиите наполовина до 2030 г. и да постигнем нулеви нетни емисии до 2050 г.

„За съжаление, международната общност не е направила достатъчно, за да подсигури увеличението на глобалните средни температура да не надвишава 1.5 градуса.“ Казва Уесли Симина, президент на Микронезия.

Президентът на Маршалските острови, Дейвид Кабуа призова за създаване на международна финансова структура, която да подпомага малките островни нации, които са изправени пред природни бедствия. Според него, делегатите на предстоящата среща за климата през Ноември трябва да отбележат , че светът не успява да постигне целите, заложени в Парижкото споразумение и да се съгласят на нов курс, който включва спиране на употребата на фосилни горива.

„Тези предизвикателства може да не са удобни за големите икономики, но мога да ви уверя, че климатичните промени за на прага ни.“ казва той в речта си.

Американският президент Джо Байдън ще бъде домакин на среща на лидерите на Тихоокеанския форум в Белия Дом, където основна тема ще бъдат климатичните изменения.