Откриха дървена постройка на половин милион години

499
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Древна дървена постройка на повече от 400 хиляди години е открита в коритото на река в Замбия. Това променя разбирането на археолозите за живота на хората от миналото.

Изследователи от Университета на Ливърпул открили добре запазен дървен материал, който се оказал съзнателно построена структура. Откритията, публикувани в сп. Нейчър, трансформират представите ни, че хората от каменната ера са живели прост номадски живот.

„Те са създали нещо голямо и ново, от дърво“ казва професор Берхам, един от изследователите.
„Използвали са интелекта, въображението и уменията си, за да създадат нещо, което досега не е съществувало“

Открити са също и дървени пръчки, предназначени за копаене, но това, което ги впечатлява най-много са две дървени парчета, които са разположени под прав ъгъл едно спрямо друго с издълбани жлебове. Ясно е, че това е целенасочена структура.

Анализът потвърждава, че дървото е на 476 хиляди години. Досега има сведения за употреба на дърво само за огрев и за направата на инструменти, но не и сгради. Един от най-старите дървени артефакти е на 400 хиляди години и представлява копие.

Ако не се запази в точно определени условия, дървото обичайно изгнива. В случая, в меандрите на реката, близо до границата с Танзания, дървеният материал е бил накиснат във вода и покрит със седименти и така се е запазил. Възрастта на слоевете седименти също потвърждава, че откритието е уникално.

Учените създават модел, използвайки намерената структура, който потвърждава, че то наистина е било постройка. Те предполагат, че е било платформа или част от заслон, но не могат да кажат със сигурност.

Не е ясно и кой от древните хора го е построил. Засега има данни, че Хомо сапиенс, модерния човек е съществувал преди поне 315 хиляди години, но структурата може да е дело и на друг представител на семейството, тъй като в Африка са живели и други видове, например Хомо еректус.

Артефактите са транспортирани във Великобритания за анализ и съхранение и се държат в специални танкове, които симулират условията в реката, за да се запазят. Предстои да бъдат върнати в Замбия и изложени като част от историята на местната култура.

Това откритие е възможност да научим повече за миналото на вида ни, както и за развитието на техниките за строителство и връзките със средата.

Източник: BBC