7 предложения за бърза, лесна, вкусна и здравословна закуска

679
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

С кои продукти можете набързо да си приготвите сутрешната закуска, така че да е едновременно вкусна и полезна? Вижте нашите 7 предложения, които са идеални за начало на деня.

  1. Яйца

Може би най-универсалната храна. Яйцата са вкусна, бърза и питателна закуска под всякаква форма – от бъркани до рохко сварени, в киш или сандвич. Освен това яйцата се съчетават с голям арсенал от храни, така че може да допълните закуската си с зеленчуци, млечни продукти и изобщо с каквото желаете.

Ако говорим за здраве, яйцата са един от малкото хранителни източници на витамин D. Това е от съществено значение за  имунната функция, особено защото повечето от нас не получават достатъчно витамин D, особено през зимата. Всяко яйце съдържа 44 IU витамин D, както и 6 грама протеин, плюс холин, който е полезен за здравето на мозъка.

  1. Пушена сьомга

Рибата като цяло не е първото нещо, което идва на ум като закуска, но пушената сьомга заслужава да бъде. С високо съдържание на протеини и чудесен източник на полезни за сърцето омега-3 мазнини, сьомгата ще ви държи сити дълго време. В сандвич или с бъркани яйца, а може и просто с парче домат, време е тази уникално полезна риба да стане част от вашата закуска.

  1. Смути

Смутита са изключително полезни за здравето, тъй като в повечето случаи се приготвят от плодове и зеленчуци. Ако не сте фен на дъвченето сутрин, смутитата са чудесен начин набързо да осигурите енергия и витамини на организма си. Експериментирайте с продукти като спанак и други листни зеленчуци, авокадо с банан, всякакви сезонни плодове в различни комбинации. Изпробвайте и нашето предложение:

Смути с банан и авокадо

Необходимите продукти за 2 порции:

  • ½ чаша охладена кокосова вода;
  • 1 нарязан замразен банан;
  • 1 малко авокадо, без костилка и обелено;
  • ½ чаша замразени парчета ананас;
  • ¼ чаша нарязан пресен магданоз;
  • 2 супени лъжици пресен сок от лайм.

Пасирайте и сервирайте.

  1. Извара с плодове

Комбинацията от богата на протеини извара и порция сочен, сладък плод е страхотна за начало на деня. Вкусовете се съчетават перфектно, а освен енергията от протеина, ще получите и фибрите, витамините и минералите от плодовете. Направете си различни комбинации – с ябълка, портокал, киви и т. н. за различните дни от седмицата.

  1. Овесени ядки

Овесените ядки са съвършеният продукт за закуска. Можете да ги използвате в печива, да ги комбинирате с мляко и плодове, може да ги хапвате солени със сирене и масло.

Здравните ползи от овесените ядки са много. Те са чудесни за вашето сърце. Разтворимите фибри, които съдържат, бета-глюкан, естествено понижават нивата на холестерола. Освен това овесените ядки съдържат устойчиво нишесте, което действа като фибри и ви помага да се чувствате сити по-дълго.

  1. Авокадо

Вече всички за чували за този уникален плод и за това колко полезен е той. Авокадите са пълни с омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и други хранителни вещества, които помагат за контрол на холестерола, плътността на костите, грижата за кожата и др.

В сандвич, в печен тост, в комбинация с млечни продукти или зеленчуци, авокадото е наистина чудесна съставка за закуска.

  1. Кисело мляко

Киселото мляко е чудесна закуска само по себе си, защото съдържа много протеини, които ще ви държат сити и е богато на пробиотици, които са изключително полезни за чревното здраве. Освен това киселото мляко се комбинира добре както с тестени храни, така и с плодове, мед и какво ли още не.