Джеймс Уеб откри въглерод на луната Европа

265
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Последни данни показват наличие на въглероден диоксид на луната, обикаляща около Юпитер – Европа.

Два независими екипа астрономи използват телескопа Джеймс Уеб за да наблюдават замръзналата повърхност на Европа, като и двата анализа показват високи нива на въглероден диоксид в определен регион. И двете проучвания са публикувани в сп. Science.

„На Земята, животът обича разнообразието – колкото повече, толкова по-добре. Ние сме живот, основан на въглерода. Разбирането на химията на океана на Европа ще ни помогне да установим дали той е враждебен спрямо живота или може да бъде добро място за организмите.“ казва Г. Вилануева, един от авторите на първото проучване и изследовател в НАСА.

Европа е един от няколко свята в Слънчевата система, където има океани и учените смятат, че в този океан може да бъде открит и живот. Под дебел слой лед, Европа е покрита с вода, може би два пъти повече, отколкото се съдържа в земния океан.

Но за живота не е нужна само вода. Трябват и органични молекули, а изследователите отдавна си задават въпроса дали на Европа има въглерод.

Всички органични молекули на Земята съдържат въглерод, но въглеродният диоксид може да бъде и с неорганичен произход.

Когато Уеб разкрива, че има въглероден диоксид на повърхността на луната, изследователите провеждат анализ, за да разберат дали този елемент е с местен произход или е дошъл с метеорити.

Въглеродният диоксид е концентриран в един определен регион на луната, наречен Тара Регио. Това е геологично млад район, съдържащ лед, който е бил начупван или е потъвал и изплавал отново, което предполага обмен на материя с повърхността на океана.

Въглеродният диоксид, открит там, не е стабилен, което, заключават и двата екипа, значи, че произхожда от самия океан.

Изследователите също се опитват да установяват каква част от океана контактува с повърхността, защото това е ключово за бъдещи изследвания на луната.

Очакват се две мисии да стартират нови изследвания на Европа, като тази на ЕСА вече е изстреляна, а на НАСА предстои да излети през октомври 2024 г.

И двете ще изследват потенциалните възможности на Европа да поддържа живот, а с помощта на Джеймс Уеб може да се определи къде има други подобни райони с висока концентрация на въглероден диоксид, които да бъдат приоритетни при изследването.

Източник: CNN, NASA

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари