Дървеници нападнаха Париж

374
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Френското правителство разработва план за справяне с увеличаващият се брой дървеници в градския транспорт, кината и болниците в Париж.

Паразитите са забелязвани многократно в метрото, но проблемът не засяга само обществени пространства. Общината вече взима мерки за справянето с нашествието.

Дървениците са били огромен проблем до 50-те години на 20 век, след което са почти изчезнали, но сега, поради увеличаващото се население и все повече пътувания, започват да се появяват отново в градовете.

Според данните, около една трета от френските домакинства са имали проблем с дървеници за последните няколко години. Решението изисква да се потърси специализирана услуга за борба с вредителите, което струва няколко стотин евро и често изисква повторно обеззаразяване.

От парижката община призоваваха президента Макрон да помогне, като създаде специално звено, което да се справи с паразитите на национално ниво.

Преди три години, когато пак е имало подобен проблем, френското правителство провежда разяснителна кампания, която включва уеб сайт и гореща линия за помощ.

Според заместник-кмета на Париж, Еманюел Грегоар, „всеки ден в Париж идват 3.6 милиона души и дървениците не спират в покрайнините на града“, така че проблемът няма да може да се реши веднъж завинаги и е нужна дългосрочна стратегия.

Според експерти по публично здраве, увеличаването на дървениците е „зачестяващо явление във Франция, а и навсякъде по света“ и е свързано с движението на хора и преспиването на различни места, където може да има дървеници. Пътуващите ги пренасят с багажа си и така допринасят за разпространението им.

Дървениците са насекоми, устойчиви на инсектициди, често живеят в матраци, но могат да се срещат и в гардероби или други, свързани с хората пространства. Името им се свързва с дървената част от леглата, но те са паразити по хора и животни.

Дървениците са дребни, до около 7мм, излизат нощем и се хранят с кръв.

Ухапването им предизвикват сърбеж и зачервяване, в някои случаи и алергични реакции. Присъствието им в дома може да наруши съня, а веднага щом бъдат забелязани, трябва да се предприемат мерки по обеззаразяване.

Разпространението им не е свързано с липсата на хигиена и обикновено почистване на пространствата няма да ги премахне.

Париж ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2024 г, но според властите, дървениците няма да повлияят на игрите.

Източник: France24, CNN