Кои са най-странните суеверия по света

663
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Суеверията отдавна са част от човешката култура, предлагайки обяснения и ритуали за събития извън нашия контрол. Докато някои са добре известни, като избягване на черни котки или минаването под стълба, светът е изпълнен с удивителен набор от странни и интригуващи суеверия. От предпазване от лош късмет с необичайни предмети до търсене на късмет чрез нетрадиционни практики, ето някои от най-странните суеверия от цял свят.

  1. Южна Корея: Страх от….вентилатори

В Южна Корея се смята, че спането в затворена стая с включен електрически вентилатор може да бъде фатално. Това суеверие твърди, че циркулацията на въздуха на вентилатора може да доведе до задушаване или хипотермия, което води до смърт. За да предотвратят това, много южнокорейци отказват да спят с включен вентилатор и се борят с жегите с други средства.

  1. Русия: Подсвиркването с уста ще ви разори

Смята се, че подсвиркването на закрито в Русия носи финансови затруднения. Смята се, че като си подсвиркваш на закрито, всъщност каниш бедността в дома си. Това суеверие е толкова дълбоко вкоренено, че много руснаци активно избягват да си подсвиркват на закрито, за да защитят финансовото си благополучие.

  1. Турция: Зло око

Суеверието за злото око е широко разпространено в Турция, а също и в много други страни. То се върти около вярването, че завистливите или злонамерени погледи могат да донесат нещастие или болест. За да противодействат на това, хората често носят защитни амулети или окачват сини мъниста в домовете си, за да предотвратят злия поглед.

  1. Индия: Кихане преди тръгване

В Индия се смята за лош късмет да кихате точно преди да излезете от къщата. Там кихането е знак, че сте уязвими за зли духове и като излезете навън веднага след кихане, се излагате на тяхното влияние. Като средство за защита, някои хора чакат някой друг да напусне къщата пръв или спират за кратко, преди да излязат.

  1. Гърция: Плюене за късмет

В Гърция се смята, че плюенето носи късмет. Това необичайно суеверие често се практикува, когато някой спомене злощастно събитие или отрицателна възможност. Гърците могат да плюят на земята три пъти, като начин да предотвратят лошия късмет.

  1. Мексико: Метене през нощта

В Мексико се смята, че помитането на къщата ви след свечеряване ще помете късмета ви. Суеверието предполага, че метенето през нощта може да доведе до финансови затруднения и негативна енергия. За да избегнат това, мексиканците обикновено почистват през светлата част на деня.

  1. Япония: номер 4

В Япония числото 4 се смята за изключително нещастно, защото се произнася подобно на думата за смърт на японски. Много сгради пропускат изцяло четвъртия етаж и рядко ще намерите подаръци или предмети, продавани в комплекти по четири. Вместо това често се предпочита числото 9, тъй като се смята за късметлийско.

  1. Румъния: Не изпускай хляба

Румънците имат уникално суеверие за хляба. Смята се, че изпускането на хляб на пода носи лош късмет или е сигнал за предстояща кавга в домакинството. Ако хлябът все пак падне, традицията повелява той да се целуне и да се върне на масата, показвайки уважение към питателната храна.

  1. Нигерия: Свистене през нощта

В Нигерия се смята, че свиренето през нощта привлича змии и зли духове в дома. Това суеверие е толкова дълбоко вкоренено, че много нигерийци избягват да си подсвиркват вечер.

  1. Шотландия: Първият гост за годината

В Шотландия първият човек, който влезе в дом, след като Нова година удари полунощ, е известен като „първият крак“. Счита се за късмет, ако този човек е висок, тъмнокос мъж. Обратно, вярва се, че светлокосият човек носи лош късмет за следващата година.

Суеверията, колкото и необичайни да са, предлагат завладяващ поглед върху културните вярвания и традиции на различните общества. Те могат да бъдат и много забавни, стига да не се страхувате, вярвайки в тях.