10 страни, в които дебелината на жените е на почит

609
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Затлъстяването е достигнало мащабите на епидемия в световен мащаб. Според проучване на Световната здравна организация от 2011 г. 1 на всеки 9 души страда от затлъстяване и тенденцията непрекъснато нараства. Въпреки безбройните съпътстващи здравословни проблеми, излишните килограми продължават да се приема в много страни като знак за здраве, богатство и щастие. Вижте в кои 10 държави пухкавите дами биват предпочитани от мъжете.

  1. Тонга

На малкия остров Тонга в южната част на Тихия океан красотата се характеризира с големи физически размери. Това, съчетано с зависимостта от мазни вносни храни с дефицит на хранителни вещества и намаляването на активността, накара нацията прогресивно да затлъстява. Около 100 000 от 114 000 възрастни жители на острова са с наднормено тегло. Според няколко проучвания, публикувани през 2004 г. от Северноамериканската асоциация за изследване на затлъстяването, тонганците са генетично предразположени да бъдат дебели. Предразположението към женското затлъстяване също изглежда се корени в наследствеността и обичаите.

  1. Кувейт

В Кувейт 52%  от жените над 15 години са с наднормено тегло. Исторически погледнато, тези номадски пустинни хора започват да ценят дебелината като знак за здраве и богатство – тенденция, която очевидно продължава и до днес. В страна, където упражненията за жените са табу, съпругите често се ценят като декоративни елементи – колкото са по-големи, толкова по-богато значи е домакинството.

  1. Фиджи

Докато лидери на страната се стремяха да свържат някога изолирания остров с останалия свят, Фиджи неволно въведе нови калорични храни в диетата си. Обичаите на тази южно-тихоокеанска нация се въртят около даването на храна като знак за просперитет. Това, съчетано с недостатъчното образование относно рисковете за здравето, доведе до масово затлъстяване. Те не само са дебели, те са щастливи. Обиколката отдавна е почитана при жените като знак за здраве, богатство и плодородие.

  1. Ямайка

Почти 65% от ямайските жени са класифицирани като затлъстели. В тази островна нация се набляга специално на големите бедра и задни части, състояние. Проучване от 1993 г., проведено в селските райони на Ямайка, свързва слабостта с тъга, а наднормените килограми с с щастие, доброта и социална хармония. Съществува и разрастващ се пазар на хапчета, който се грижи за младите жени, желаещи да напълнеят.

  1. Самоа

Недостигът на храна измъчва хората в Самоа още от векове и биологичните антрополози смятат, че самоанците са генетично програмирани да съхраняват допълнителни калории в мастната тъкан. Тъй като тази естествена склонност създава като цяло по-едра популация, тежките жени са просто норма и следователно се приемат и харесват.

  1. Южна Африка

Поради разпространението на СПИН, връзката между загубата на тегло и болестта е допринесла за негативното мнение на Южна Африка за слабостта. Вековната връзка между по-високото тегло и по-голямото богатство все още не е преодоляна по тези земи.

  1. Афганистан

Векове наред пълните афганистанки са били ценени заради своя ярък контраст с безплодната околна среда. Женската плодовитост е силно свързана с излишните килограми сред тези номади, търсещи оцеляване в пустинния пясък. В по-голямата си част бурките прикриват точния размер на женското тяло, но закръгленото лице с меки черти е силно желано.

  1. Таити

Френският полинезийски остров Таити е дом на местна практика, която буквално е представлявала угояване на младите жени. След известен период те са представяни пред определен човек, който да провери тяхната красота и плодовитост.Таитянските жени продължават да бъдат почитани заради заоблените си лица и тела.

  1. Науру

Науру не само е известен с най-високия процент на диабет в света – 31%, но и със силната си любов към затлъстяването. Населението от 14 000 жители на този малък остров в южната част на Тихия океан свързва пълнотата с красотата и плодовитостта – жените се угояват, за да се подготвят за раждане, а мъжете за състезания по сила.

  1. Мавритания

В тази западноафриканска нация, страдаща от суша, затлъстяването на жените е синоним на красота и богатство. Макар и по-рядко, „gavage“ (заимствано от френски, за да опише угояването на гъските заради черния им дроб) все още се практикува, като младите момичета поглъщат огромно количество мазно камилско мляко всеки ден. Жените, които не могат да натрупат килограми във фермите за мазнини, редовно приемат антихистамини и животински стероиди, за да предизвикат апетит. Жените често се развеждат поради неспособността им да поддържат прекомерна коремна обиколка след раждането.