Нобеловата награда за медицина е присъдена на изследователите на иРНК

376
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Нобеловата награда за медицина за 2023 г. е присъдена на двама изследователи – Каталин Карико и Дрю Вайсман, за открития, свързани с иРНК, благодарение на които става възможно създаването на успешна ваксина срещу Ковид-19.

„Лауреатите имат безпрецедентен принос за разработването на ваксините при най-голямата заплаха за човешкото здраве в днешни времена.“ казват от комитета по награждаването.

Нобеловата награда е сред най-престижните в света на науката и идва с около 1 милион щатски долара награден фонд.

Карико е бивш президент в немската фирма Бионтек, професор в Университета Сегет в Унгария и професор в Университета на Пенсилвания. Тя е и 13-тата жена, носител на Нобелова награда.

„Не работим за никаква награда.“ казва Карико. „Важното беше да имаме полезен продукт.“

Нейният интерес в областта на РНК започва още през 90-те години на 20 век, когато Карико емигрира в САЩ, но в продължение на години трудно намира финансиране за проучването си и дори е била обект на подигравки заради интереса си.

Вайсман се занимава с разработване на ваксини в Университета на Пенсилвания и казва, че наградата е „мечта на живота“ за всеки изследовател.

Двамата с Карико се запознават през 1998 г. докато чакат ред за копирната машина в Университета на Пенсилвания и скоро започват да работят заедно.

През 2005 г. те разработват модификацията, която пречи на имунната система да предизвика възпалителна реакция на създадена в лаборатория иРНК, което дотогава е било най-голямото предизвикателство в областта.

Открита още през 1961 г., иРНК носи информация за направата на протеини. Дълги години се е смятало, че лабораторно създадената иРНК не може да се използва в човешките клетки, но по време на пандемията това се доказва като възможно, благодарение на над 20-годишните изследвания на двамата учени.

Според нобеловия комитет „Уникалните открития на двамата…фундаментално променят разбирането за това как иРНК взаимодейства с имунната система.“

Това проучване, заедно с още две по-стари изследвания са причината да имаме ваксини срещу коронавируса точно когато бяха най-необходими. Изследователи в Канада разработват липидната обвивка, която помага на иРНК да достигне до клетката, а проучване на американския Национален здравен институт показва как да се стабилизира спайк протеина на коронавируса.

Технологията на тези ваксини може да се приложи и при превенция на други заболявания като Ебола, малария и Денга, а вече се правят проучвания и за ваксини срещу някои видове ракови заболявания.

„Бъдещето е невероятно.“ казва Вайсман „От токова години мислим за всичко, което може да се постигне с РНК и ето, то е вече тук.“

„Ако не се наслаждавате на това, което правите, не го правете.“ казва Карико.

Двамата са били изненадани от наградата, но се гордеят с успеха.

Източник: Reuters, AP News