Европа с планове за защита на важни технологии

347
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Европейският съюз обяви планове за по-добра защита на нови и важни технологии, които биха били обект на интерес от страна на чужди държави. Това би могло да застраши икономиката и сигурността на ЕС и идва в контекста на предупрежденията от страна на партньорите ни и необходимостта от „сваляне на риска“ в отношенията с Китай.

„Технологиите в момента са в сърцето на геополитическата конкуренция и ЕС иска да бъде играч, а не игрище.“ казва вицепрезидентът на Европейката комисия Вера Юрова.

За да защити по-добре отворените си пазари, ЕК иска страните-членки веднага да оценят рисковете за най-чувствителните си индустрии, включващи производство на полупроводници, изкуствен интелект, квантови и биотехнологии.

Тези технологии се считат за „такива, които представляват най-съществен риск, свързан със сигурността“ и трябва да бъдат най-добре защитени.

ЕК се въздържа да посочва конкретни страни, притежателки на такива технологии, но вече няколко пъти се обсъжда желанието на съюза да бъде по-добре подготвен и да разработи мерки, предпазващи търговията и инвестициите, които Китай може неправомерно да използва за собствената си сигурност и военни цели.

„Китай наистина са големият слон най-общо казано, но в нашите препоръки се въздържаме да конкретизираме.“ казва Юрова.

Мерките обаче няма да се изчерпят само с Китай.

„Искаме да сведем риска, но не само спрямо Китай, спрямо всеки, включително и някои от близките ни партньори.“ казва Тиери Бретон, комисар за вътрешния пазар.

Не е ясно как оценките на риска ще бъдат обвързани с конкретни мерки.

Това решение идва заради предупреждения относно отношенията с Китай, отправяни нееднократно през последните месеци. Според официалната позиция на ЕС, въпреки разминавания по теми като човешките права и участието на държавата в икономиката, няма вариант да се прекратят отношенията с Китай. Затова и усилията се фокусират върху сваляне на риска и по-добра защита от незаконна намеса във важни сектори на икономиката, както и разширяване на обхвата им.

Източник: AP News