За какво да внимавате, ако сте силно емпатиен човек

364
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Емпатията е чудесна черта. Позволява ви да разбирате и споделяте чувствата на другите, да ги разбирате и подкрепяте.

За някои обаче нивото на съпричастност е опасно силно. Често наричани емпати, тези хора могат да се почувстват наистина засегнати от емоциите на други хора , почти да поемат чувствата им. Въпреки че това със сигурност има положителни аспекти (емпатите често са много грижовни и създават силни връзки), може да има предизвикателства за преодоляване.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да бъдете състрадателни без да вредите на себе си.

1. Поставете граници

Наличието на здрави граници е важно за всички нас, но ако сте емпат, това може да бъде особено ценно. Емпатите често се чувстват толкова изпълнени с чужди емоции, че губят представа за собствените си нужди. Ключово е да се научите да казвате „не“ когато е необходимо, да знаете кога да се отдръпнете от ситуациите и да дадете приоритет на грижата за себе си.

Например, ако имате човек в живота си, който намирате за особено изтощаващ, поставете граници и решете каква част от енергията си ще му дадете.

2. Водете си дневник

Ако се чувствате преизпълнени с емоции, воденето на дневник може да ви помогне да се извадите от тях по някакъв начин. Има много различни опции, но един приятен начин е воденето на дневник.

Писането на всичко, което ви хрумне, може не само да бъде освобождаващо, но и да ви свърже отново със собствените ви емоции и да ви помогне да се съсредоточите върху това как се чувствате. За да придобиете навик, може да започнете с писане на няколко реда всяка вечер.

3. Опитайте техники за визуализация

Ако навлизате в сценарий, за който знаете, че ще бъде изтощителен – голямо парти, например, или особено труден разговор – струва си да опитате техника за визуализация. Представете си, че имате стъклена стена между вас и човека, с когото говорите, така че докато можете да продължите да участвате в разговор, вие сте защитени от поемане на техните емоции.

Други визуализации, които можете да опитате, включват да си представите себе си в защитен балон, да си представите емоциите на други хора като вода, която тече над вас, или дори да видите техните емоции като балон и да оставите този балон да си отиде.

4. Връщайте се редовно към природата

Природата има чудесен заземяващ ефект, като ви помага да изчистите ума си и да се почувствате по-близо до земята. Ако можете, стремете се да излизате често навън сред природата. Отделянето на време, за да забележите листата на дървото или облаците в небето, може да ви помогне да се закотвите в момента и да се почувствате по-свързани със себе си и емоциите си.

5. Планирайте емоционалното претоварване

Подготвеността може да помогне за избягване на неочаквано емоционално претоварване. Номерът е да отбележите какво предизвиква вашите емпатични тенденции и да имате план за всяка от тях.

Наличието на тези планове може да спести много време (и енергия), когато се появи ситуация. Колкото по-подготвени сте, толкова повече можете да прегърнете емпатичната си страна и да видите многото положителни страни, които идват заедно с предизвикателствата. Имате дарба и сега е моментът да я овладеете.