Нобеловата награда за мир е присъдена на иранска активистка за правата на жените

462
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Нобеловата награда за мир е присъдена на иранската активистка Наргес Мохамади за нейната борба за правата на жените и демократично управление на страната.

Мохамади е на 51 г. и в момента е в затвора Евин в Техеран, известен с това, че там се пращат политически затворници. Тя е лидер на национално движение за правата на жените, което започва продължителни протести из цялата страна, след като 22-годишна жена е убита от полицията заради облеклото си.

Председателят на нобеловия комитет, излъчил Мохамади, Берит Рaйс-Андерсен, започва изявлението си с думите „Жени, живот, свобода.“ изречени на езика фарси. Те са слоганът на демократичното движение в Иран.

„Тази награда означава признание за важната работа на цялото движение в Иран и неговия лидер – Наргес Мохамади.“ казва Райс-Андерсен и призовава иранското правителство да освободи Мохамади от затвора за церемонията по награждаването на 10 декември.

През почти целия живот на Мохамади, Иран се управлява от теократичното правителство, начело с върховен лидер. Жените имат право на работа, заемат академични и правителствени позиции, но животите им са строго контролирани. Те са задължавани да покриват главите и лицата си с традиционното облекло и за изпълнението на този закон следи специална полиция по морала. Афганистан и Иран са единствените държави, които имат такъв закон.

В изявление, записано от Мохамади предварително и предадено на близките ѝ, за да бъде излъчено, в случай, че спечели наградата се казва:

„Никога няма да спра да се боря за осъществяване на демокрацията, свободата и равенството. Със сигурност нобеловата награда за мир ще ме направи по-издръжлива, целенасочена, обнадеждена и ентусиазирана да вървя по този път и ще ускори темпото ми.“

Мохамади е инженер по професия и е лежала в затвора 13 пъти. Общо е осъдена на 31 години затвор.

Във връзка с наградата, американският президент Байдън казва:

„Тази награда означава, че дори и да е несправедливо държана в затвора, светът все пак чува ясния глас на Наргес Мохамади да зове за свобода и равенство. Настоявам иранското правителство веднага да освободи нея и останалите активисти за равни права.“

Иранското правителство обвини нобеловия комитет, че присъждането на наградата е „субективно и политически мотивирано“ действие, което е насочено срещу иранската политика.

Според експерти от ООН, законите, които иранското правителство прокарва относно правата на жените могат да доведат до „полов апартейд“.

„Властите изглежда управляват чрез системна дискриминация с намерението да потиснат жените и момичетата до пълно подчинение.“ се казва в тяхно изявление.

Мохамади е омъжена, а съпругът ѝ, също активист, и двете им деца-близнаци живеят във Франция. Те не са виждали майка си от 8 години.

Източник: AP News, CNN