Кои са най-често срещаните грешки в общуването

510
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

За всички нас качествената комуникация е важна. Вижте кои са най-често допусканите грешки в общуването и как да ги избегнете.

Неподходящ тон на гласа

Комуникацията е нещо повече от думите, които използвате. Тонът на гласа ви и акцентът, който поставяте върху различни думи, могат да повлияят на значението на думите ви. Ако не сте сигурни как звучите, можете да запишете начина, по който говорите. Също така е отлична идея да поискате обратна връзка от колега.

Вашият тон също се отразява и  в писмената ви комуникация. Ако сте собственик на бизнес и извършвате маркетинг в социалните медии, използването на приятелски тон в писането ви ще спечели повече последователи.

Не сте добър слушател

Доброто слушане е ключова част от комуникацията. Можете да пропуснете важни сигнали и контекст, ако не внимавате, когато някой говори. Това може да доведе до неразбиране, което да се отрази негативно на връзката ви.

Можете да практикувате активно слушане, като отделите цялото си внимание на говорещия. Полезно е да заглушите или изключите телефона си. Можете дори да се преместите в тиха стая, където няма разсейващи фактори. Когато обръщате внимание и слушате добре, ще разберете интересите на другия човек и ще можете да работите с него.

Бързате да говорите

Много често сме склонни да слушаме само за да можем да изложим собственото си мнение. Не успяваме наистина да слушаме говорещия и буквално го прекъсваме, за да говорим за себе си. Това може да изглежда грубо. Въздържайте се да говорите, когато някой друг го прави. Ще имате време да споделите отзивите си по-късно.

Затворен език на тялото

Подобно на тона на гласа ви, езикът на тялото ви влияе върху начина, по който хората възприемат поведението ви. Когато общувате, скръстените ръце и строгото изражение може да отблъснат околните от вас. Стоенето твърде близо или твърде далеч, обръщането настрани или липсата на зрителен контакт засяга другите.

Опитайте се да говорите с лице към другия човек. Оставете ръцете си да се движат естествено и не се страхувайте да използвате жестове. Усмивката и кимането в отговор карат хората да се чувстват, че ги слушате.

Потърсете книги или курсове, с които можете да научите умения за публично говорене, а също и как  да промените езика на тялото си.

Не сте отворени

Важно е да запомните, че всеки има различни вярвания и убеждения. Важно е да имате отворен ум и да приемате гледните точки на другите хора. Можете да проведете смислен разговор, само ако разгледате гледните точки на другите хора и поставите под въпрос собствените си предположения. Не е нужно да ги променяте, но можете да потърсите начин да общувате пълноценно. Отвореният ум може да ви спечели много приятелства.

Лошата комуникация може да създаде съпротива в работата и в личния ви живот. Можете да получите сътрудничество и добра воля от хората, като избягвате често срещаните грешки в комуникацията. Независимо дали говорим за семейство, работа или собствен бизнес, добрите комуникационни умения могат да ви помогнат.