Джеф Безос се включва в надпреварата за сателитен интернет

437
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Джеф Безос, основателят на Амазон и космически пионер, се присъединява към надпреварата за сателитен интернет.

Вече са изстреляни два прототипа на сателити за широколентов интернет по проекта Кайпер.

Планира се да се изстрелят общо 3200 сателита в следващите няколко години, които ще доставят интернет връзка по целия свят.

Това ще бъде конкуренция на Старлинк, системата на Илън Мъск, която вече успешно се ползва в много страни.

Изстреляните сателити КайперСат 1 и 2 ще тестват технологията.

Проект Кайпер започва през 2018 г. с амбицията да се включи в надпреварата за доставка на широколентов и бърз интернет от сателит, за да се избегнат наземните оптични кабели.

До момента лидер в тази услуга е Спейс Екс, с повече от 4800 работещи сателити в орбита.

Базирана във Великобритания компания Eutelsat-OneWeb също има мрежа от 620 сателита, а списъкът с желаещи се увеличава – Китай, Канада, ЕС и различни американски компании имат подобни проекти.

Амазон има лиценз от Федералната комисия по комуникациите за използването на конкретни радиочестоти, но според условията, половината от сателитите Кайпер трябва да са в орбита до юли 2026 г. а цялата мрежа – до юли 2029 г.

Това значи повече от сто полета. Потенциален проблем е, че повечето от тези полети ще се осъществят от апарати, които още не са тествани и ако не успеят да излетят, пускането на системата ще се забави.

Както и с други подобни сателитни системи, има и опасения, че устройствата ще повлияят върху астрономичните наблюдения от Земята. Ако не са внимателно построени, апаратите може да са прекалено ярки и да заслепяват телескопите.

Съществува и въпросът с управлението на трафика на големи синхронизирани системи от сателити, а сблъсъците ще доведат до разпръскване на отломки, които пречат на по-нататъшно използване на това пространство.

Това е само единият от проектите на Безос. Компанията Блу Ориджин вече изпраща „туристи“ в космоса, а в момента се работи по апарат, който да каца на Луната и се обсъждат проекти за комерсиална станция в орбита около Земята.

Източник: BBC