Земетресението в Афганистан: „по-лошо, отколкото можете да си представите“

431
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Международни организации се опитват да изпратят помощ в Афганистан, за справяне с опустошителното земетресение, което уби над 2000 души. В страната вече има икономическа и хуманитарна криза, а земетресението оставя хиляди семейства в още по-лошо положение.

Земетресение с магнитуд 6.3, последвано от още трусове удари Херат, третият по големина град в страната. Това е сред най-смъртоносните земетресения в Афганистан за последните години.

„Ситуацията е по-лоша, отколкото си представяхме, с хора в опустошение села, отчаяно опитващи се да спасят оцелели изпод развалините с голи ръце.“ казва Таминдри де Силва, директор на Афганистанския клон на хуманитарната организация World Vision.

Подкрепления от Кабул са дошли на помощ, „но има само една болница и тя е пълна със сериозни случаи, които се прехвърлят към други частни съоръжения в града.“

„Хората имат нужда от спешна медицинска помощ, вода, храна, подслон и помощ, за да са в безопасност.“ казва още де Силва.

Агенциите на ООН и партньорски организации се опитват да организират спасителните операции и ще пристигат още екипи, каза говорителят на главния секретар на ООН.

„Координираме дейността си с местните власти, за да оценим нуждите и да доставим необходимата спешна помощ“ се казва още в изявлението.

Главният секретар на ООН, Антионио Гутереш изказа солидарност и призова международната общност да „подкрепи афганистанците, засегнати от земетресението, много от които са били в нужда и преди това.“

УНИЦЕФ изпраща 10 хиляди пакета за хигиена, 5000 пакета за семейства, 1500 комплекта зимни дрехи и одеяла и още основни предмети за бита.

Разпределят се и медикаменти и палатки, където да се разполага медицински персонал.

Говорителят на Талибаните посочи 2053 жертви и над 1240 ранени. Унищожени са 1320 домове.
Афганистан е една от най-бедните страни в света, раздирана от етнически и религиозни конфликти, но земетресенията не са рядкост там.

Според международни групи, Талибаните, които управляват страната от 2021 г. им пречат да реагират достатъчно адекватно по време на подобни бедствия и призоваха за повече международна помощ, но едва няколко страни предлагат такава.

Източник: CNN, AP News