Топ 10 на най-скъпите цветя в света

660
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Цветята пленяват човечеството със своята красота и аромат от векове. Те често се използват за изразяване на любов, съчувствие и признателност. Въпреки че повечето цветя са лесно достъпни, има някои изключителни цветя, които идват със солидна цена. Тези редки и изящни цветя са желани от колекционери и ентусиасти по целия свят.

Вижте кои са топ 10 на най-скъпите и ценни цветя в света. Не става дума само за пари, макар че повечето от тях са много скъпи, но и за тяхната рядкост и уникалност.

1. Кадупул

Известно като „Кралицата на нощта“, цветето Кадупул е родом от Шри Ланка. Това, което го прави толкова ценено, е мимолетната му красота. Цъфти само през нощта и увяхва на зазоряване, така че е почти невъзможно да бъде купено или продадено.

2. Орхидея Шенжен Нонгке (Shenzhen Nongke)

Разработена в Китай, орхидеята Shenzhen Nongke е едно от най-скъпите цветя в света, с цена, която надхвърля 200 000 долара. Нейният уникален процес на култивиране, който отнема осем години, допринася за неговата рядкост.

3. Джулиет Роуз

Juliet Rose е хибридна чаена роза, известна с красивите си венчелистчета с цвят на кайсия. Създадена е от английския развъдчик Дейвид Остин като за целта са му били необходими 15 години. Цената на тази роза е  около 5 милиона долара, дори повече.

4. Орхидея Кинабалу

Тази поразителна орхидея, която може да бъде открита само на планината Кинабалу в Малайзия, е едно от най-редките и скъпи цветя в света. Неговите златисто-жълти венчелистчета са й спечелили прозвището „Златото на Кинабалу“. Едно стъбло може да струва до 6000 долара.

5. Шафранов минзухар

Шафранът, често наричан „червеното злато“, се извлича от близалцата на цветето Шафранов минзухар. Това е една от най-скъпите подправки в света. Необходими са хиляди цветя, за да се произведе само малко количество шафран. Цените могат да достигнат няколко хиляди долара за паунд.

6. Глориоза лилия

Лилията Глориоза, известна още като пламъчна лилия или катерлива лилия, е зашеметяващо цвете, произхождащо от тропическите райони на Африка и Азия. Неговият уникален външен вид, с живи червени и жълти венчелистчета, допринася за високата му цена, често надхвърляща $10 на стъбло.

7. Blue Mystique Orchid

Орхидеите са известни с разнообразните си цветове, но Blue Mystique Orchid се откроява със своя хипнотизиращ син оттенък. Той е изкуствено оцветен чрез патентован процес, което го прави рядък и скъп, с цени около $30 на стъбло.

8. Лале „Semper Augustus“

През 17 век манията по лалетата обхваща Холандия, като Semper Augustus е един от най-търсените сортове. В разгара на лудостта една-единствена луковица от това лале е струвала колкото луксозна къща.

9. Момина сълза

Деликатната и ароматна момина сълза може да изглежда невзрачна, но нейната рядкост повишава цената й. Трудно е да се култивира и често се използва в парфюми от висок клас. Букет от тези изящни цветя може да струва стотици долари.

10. Орхидея „Ротшилд“

Любителите на орхидеи ценят орхидеята на Ротшилд заради нейните зашеметяващи лилави и бели цветове. Тя е кръстена на британския банкер Лайънъл Уолтър Ротшилд, а някога дна такава орхидея е била продавана за над 5000 долара. Изящният й външен вид и ограничената наличност я правят ценен колекционерски артикул.