Откриха неочаквано съединение в боята на Мона Лиза

524
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Леонардо да Винчи е художник, изобретател и анатом, а вече може да добавим и „иновативен химик“ към списъка с таланти. В картината Мона Лиза е използвана техника, която се открива в други творби век по-късно.

С изследване чрез спектроскоп, екип изследователи от Франция и Великобритания откриват рядко минерално съединение в творбата. То е известно като plumbonacrite и е намерено в основния слой боя на картината. В проучване от 2019 г. същото съединение е описано в картини на Рембранд от 17 век, но досега не е намирано в картини от Ренесанса.

Plumbonacrite се образува когато оловните оксиди се смесят с масло. Това се прави още преди да се нанесе боята, за да изсъхне по-бързо. Откриването на това съединение в Мона Лиза предполага, че може би Леонардо е поставил началото на тази техника, смята Жил Валез, един от авторите на проучването и професор в Сорбоната.

„Всичко, което идва от Леонардо е много интересно, защото освен артист, той е бил и химик и физик, имал е много идеи и е експериментирал, опитвайки се да подобри познанието на своето време.“ казва той.

„Всеки път когато открием нещо ново от работата му, откриваме, че той е бил напредничав за времето си.“ добавя професорът.

Мона Лиза, като други картини от 16 век, е рисувана върху дървено платно, което изисква плътен основен слой. Валез смята, че Леонардо е смесвал оловни оксиди с ленено масло, за да стане гъста боята, която е ползвал за основния слой, като без да иска създава това съединение.

Днес изследователите вече нямат право да взимат проби от емблематичната картина, която се пази в Лувъра. За проучването е използвана микропроба, взета през 2007 г., а анализът е направен чрез техника със синхротрон – машина, която изследва молекулярната композиция.

Същото съединение се открива и при друга картина на Леонардо „Последната вечеря“, която е нарисувана върху стена, а не върху дървено платно. От нея има много повече проби, тъй като стената се лющи.

Отдавна се знаем, че Леонардо е експериментатор, които е използвал различни похвати и техники в рисуването, за да създаде живи творби, така че новото откритие не е особено изненадващо.

Източник: CNN