EС не постигна съгласие за удължаване на употребата на глифозат

565
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Европейският съюз не успя да достигне до решение за удължаване на използването на хербицида глифозат до 2033 г. на територията на страните-членки. Сегашното разрешение изтича в средата на декември.

За да бъде одобрено удължаване, трябва да има квалифицирано мнозинство в парламента, което значи 55 % от представителите да гласуват „за“. По време на петъчното гласуване, някои се се въздържаха и така не беше постегнато решение. Ако не бъде гласувано някакво решение, Европейката комисия ще има последната дума.

Мненията в парламента с противоречиви.

„Безотговорно е да подновяваме разрешителното за използване на глифозат.“ Казва Бас Айкхаут, заместник председателя на Комисията по околната среда. „Това ще даде възможност на големите компании да спечелят милиони, продавайки препарата, а все още има празнини в познанията ни за ефектите му върху здравето и едновременно с това представлява сериозен риск за биоразнообразието.“

Глифозатът е създаден от компанията Монсанто и се използва от 1974 г. Той е изключително ефективен срещу плевели, като не засяга други култури. Изследванията за влиянието му не са еднозначни и регулаторите реагират по различни начини.

През 2015 г. СЗО класифицира глифозата като „вероятен карциноген за хората“ , но  Европейката агенция по храните „не идентифицира критични притеснения“, което помага за одобрението за ползване.

През 2020 г., а американската Агенция по опазване на околната среда заключава, че хербицидът представлява риск за хората, но решението им е оборено в съда, поради липса на достатъчно доказателства.

Страните-членки на ЕС сами решават как да имплементират решението  на ЕК.

Във Франция, президентът Макрон имаше амбиция да забрани препарат окончателно до 2021 г. , но впоследствие се отказа. Забраната в Люксембург беше оборена в съда.

Грийнпийс призовават ЕС за забрана , защото според проучванията, глифозатът може да причини рак и други здравословни проблеми, а е и токсичен за пчелите.

Агросекторът твърди, че няма други алтернативи за справяне с плевелите и забраната ще постави земеделците в трудна ситуация.

Източник: АP News