Започва международната Конференция по климата

1540
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Световни лидери, държавни представители и делегати се събират за годишната среща на ООН, касаеща политиката по климата. Тази година конференцията ще се проведе в Дубай и е 28-та поред.

Събитието ще продължи 13 дни и основната тема ще бъдат емисиите въглероден диоксид и фосилните горива.

Делегатите а първи път ще обсъдят прогреса на Парижкото споразумение. Това е документ, подписан от страните по време на срещата през 2015 г. и касае намаляване на емисиите така, че глобалното повишение на средната температура да се задържи под 1.5 градуса.

ОАЕ е първата страна от Близкия изток, която ратифицира това споразумение, но домакинството им на тазгодишната среща предизвиква противоречия, тъй като страната е седмият най-голям производител на петрол в света.

Тази конференция ще събере делегати от 197 страни, които са ратифицирали Конвенцията по климатичните изменения от 1992 г.

В контекста на унищожителните наводнения и горещи вълни от изминалата година, пожарите и рекордните температури, конференцията е възможност за страните по-добре да адресират предизвикателствата, пред които са изправени и да обсъдят финансиране, обновяване на някои от целите, технологични решения.

Според доклад на ООН, с настоящите темпове няма да успеем да постигне таргета за намаляване  на емисиите до 2030 г., а Световната Метеорологична организация заключава, че е вероятно светът временно да се затопли с повече от 1.5 градуса.

„От години страните се борят за споразумение да се спре използването на фосилни горива, а постигането му става още по-трудно поради финансовата криза, пандемията и енергийната криза, резултат от войната в Украйна.“ Казва Оливия Рамбъл, директор за южна Африка на Climate Legal – консултантска компания по въпросите на климата.

Всяка година на Климатичната конференция се разглежда прогреса по поставените цели, а сега, след обсъждане на резултатите от Парижкото споразумение, ще се подготви и новият план, който ще стартира през 2025 г.

Ще се обсъждат стратегии по четири основни направления:

Енергиен преход, финансиране за най-засегнатите от климатичните изменения страни, предимно в Южното полукълбо, фокус върху човешкия фактор и значението на природата за благосъстоянието на обществата и подобряване на комуникацията между различни групи в дейностите по осъществяване на климатичните политики.

На срещата се очаква да присъстват над 70 хиляди души, а сред говорителите щеше бъде и папа Франциск, но той отказа участието си в последния момент поради временно влошено здраве.

Американският президент Джо Байдън няма да присъства, но страната ще бъде представена от Специалният президентски пратеник по климата, Джон Кери. Няма да присъства и лидерът на другата страна, най-голям източник на емисии – китайският президент.

Срещата ще бъде разделена на две зони, за представители на страните-членки и други участници от обществото и медиите.

Противоречие предизвиква не само страната-домакин, но и президентът на събитието – Султан Ал-Джабер, изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби. Тази компания е един от най-големите производители на петрол в света.

Включването на представители на петролната индустрия в дискусиите на фона на провала за ограничаване на затоплянето до под 1.5 градуса също е повод за критика.

 

Източник: Al Jazeera