Първата в света очна трансплантация

657
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Хирурзи от Ню Йорк провеждат първата в света трансплантация на човешко око. Това става преди 6 месеца, но едва сега могат да се правят заключения за успеха на процедурата, разказват лекарите.

Трансплантацията на очната ябълка е част от по-сложна операция за присаждане на части от лице, но след шест месеца новото око е здраво и добре кръвоснабдено, с функционираща ретина, макар че пациентът не вижда с него.

„Само фактът, че успешно трансплантирахме око е огромна стъпка напред. Това е нещо, за което се говори отдавна, но не е правено досега.“ рразказва доктор Едуардо Родригез, който ръководи операцията. Досега лекарите трансплантират само корнея – предната прозрачна част на окото.

Пациентът е 46-годшиният ветеран Арън Джеймс. Той оцелява след инцидент с електричество под високо напрежение, което унищожава лявата страна на лицето му, включително носа, устата и окото.

Операцията продължава 21 часа. Първоначално лекарите са имали намерение да включат цяла очна ябълка в транспланта по козметични причини, но се оказало, че донорското око се адаптира добре към реципиента.

„Ако се възстанови част от зрението, ще бъде чудесно, но целта беше да осъществим трансплантацията чисто технически, за да оцелее окото.“ казва Родригез.

Засега окото все още не комуникира с мозъка през оптичния нерв, който прави възможно да виждаме образ, така че пациентът не вижда с него. Пo време на трансплантацията, лекарите инжектират стволови клетки от донора в оптичния нерв, надявайки се така да стимулират нерва да се възстанови. Това засега не се случва, но все пак тази операция разкрива нови възможности, дори без да се възстановява зрението.

Например други изследователи разработват начини, по които да свържат невронните мрежи в мозъка на незрящи към окото чрез електроди или други технологични решения, за да може да се вижда образ.

Джеймс, който вижда с дясното си око, е знаел, че операцията не цели да възстанови зрението в лявото му око, но казва, че е доволен от успеха и се надява опитът, придобит от неговия случай да помогне и на други хора.

Според лекарите, все още има шанс за възстановяване на зрението му, но  никой не може да каже с точност дали и кога това ще се случи. Най-важното е, че вече сме наясно, че такава операция е напълно възможна чисто технически.

Източник: Reuters