ЧатГПТ не води до увеличение на преписването в училище

1040
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Според ново изследване от Станфорд, процентът ученици, които преписват не се е променил за последната година, в сравнение с предходната, когато ЧатГПТ, най-популярният чат бот все още не беше достъпен.

Проучването е сред учениците на 40 гимназии в САЩ и установява, че 60% до 70 % от учениците са преписвали през последния месец. През предходната година процентът е същия.

Когато през ноември 2022 г. стартира безплатната версия на ЧатГПТ, технологията впечатли със способностите си да генерира убедителни „човекоподобни“ отговори за секунди. От тогава се появиха много такива инструменти и това повдигна темата за злоупотреба сред учители и експерти.

„Има индивидуални случаи, при които ИИ се използва за преписване в училище, но не намираме доказателства за масовост на това явление.“, казват от Станфорд.

Според друг изследователски център, 19 % от учениците между 13 и 17 години използват платформата за дейности, свързани с училище, но се очаква тази цифра да се увеличи в бъдеще.

Според изследването, учениците смятат, че ИИ трябва да се интегрира в заниманията им и да се ползва за избистряне или създаване на идеи и концепции, но не и за директно писане на задания.

„Това проучване показва, че учениците искат да учат и виждат ИИ инструментите като помощници, а не като начин да измамят системата.“ смятат изследователите.

Някои от причините учениците да преписват, включват неразбиране на материала, недостатъчно време за домашни работи и натиск да се справят добре. Достъпен за всички ИИ имаме отскоро, така че е важно тези системи да се включат в образователните програми и да бъдат ползвани за надграждане на знанията и уменията.

Учениците също трябва да участват в дискусиите по темата и вече по цял свят се провеждат дискусии и семинари по темите как генеративният ИИ би могъл да се ползва с такива цели.

В първите седмици след като ЧатГПТ беше отворен за достъп, имаше много притеснения за преписване, но с течение на времето самите учители започват да насърчават децата да ползват технологията, за да подобрят уменията си.

Експерти в областта на образованието смятат, че да се забранява или игнорира тази технология в сферата на образованието би имало обратен ефект.

От друга страна, възможностите на генеративния ИИ са огромни и използването му може да трансформира образованието из основи.

Подобно нещо се случва в Дания. В пет училища там в някои от часовете се насърчава използването на ИИ, като част от двугодишен проект.

 

Източник: AP News