Вояджър 1 загуби връзка със Земята

1176
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Апаратът на НАСA, Вояджър 1, има проблем, който причинява прекъсване на комуникацията с екипа на продължаващата вече 46 години мисия.

Вояджър 1 е на 24 милиарда километра от Земята, в междузвездното пространство. Той е единствения апарат, напуснал хелиосферата – докъдето се простора влиянието на Слънцето – и достигнал толкова далеч. Неговият близнак, Вояджър 2 е на „едва“ 20 милиарда километра.

Апаратите Вояджър са предвидени да пътуват 5 години, а се превръщат в най-дълго работещите космически сонди в историята. Те са пратени да изследват външните планети – Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, а след като си свършват работата, продължават към далечния космос.

Вояджър 1 има инструменти, които събират данни за полета и околната среда и се изпращат до Земята под формата на най-простия код – бинарния.

На 14 ноември инженерите забелязват, че апаратът изпраща едни и същи данни и се опитват да го поправят, като му пращат команди от тук.

Отнема 22,5 часа за съобщенията да достигнат до апарата, така че трябват цели 45 часа, преди да се получи обратната връзка.

За последно Вояджър 1 е изпитвал подобни, но не същите трудности  през 1981 г.

Инженерите разполагат само с оригиналните инструкции на апаратите, които са писани преди десетилетия и не отговорят точно на новите предизвикателства, с които сондите се сблъсква докато пътуват из космоса.

С времето, различни инструменти, част от апарата са спрени, за да се пести енергия и да може да се удължи мисията.

И двете сонди са изпитвали комуникационни затруднения и преди. През 2020 г. Вояджър 2 загуби връзка със Земята за 7 месеца. С помощта на специална техника, екипът на мисията успява да „намери“ апарата и да се свърже отново с него.

Най-важната част от мисията Вояджър е, че се намира отвъд пределите на влиянието на Слънцето и изследователите смятат, че от данните, които пращат апаратите, може да научим повече за това как се държат частиците и магнитните полета когато са далеч от звездата.

„Апаратите Вояджър работят много, много отвъд предвиденото и по-дълго от всеки друг апарат в историята.“ казва Кофилд, говорителят на лабораторията, където се намира контролният център на мисията. „Така че докато инженерите работят усърдно, за да ги поддържат в изправност, очакваме да възникват проблеми.“

„Вояджър“ означава „пътешественик“ и апаратите напълно заслужават името си.

 

Източник: AP News