Полезни навици, с които да започнем Новата Година

1568
Добави коментар
AleksM
AleksM

Нека стартираме годината, като се опитаме да си изградим навици, които ще ни бъдат полезни и ще се отразят добре на нашето здраве.

Не забравяйте да закусите

Много хора не обичат да хапват сутрин. Нямат време, или просто не изпитват глад, в първите часове на деня. Ако искаме, можем да намерим 8888 причини да закусваме обилно сутрин. Повечето медицински проучвания твърдят, че закуската е едно от най- важните хранения за деня. Тялото използва енергийни запаси за растеж и възстановяване през нощта и ние се нуждаем от енергия, за да започнем деня си, свежи и отпочинали.

Спрете да пушите

Има много методи, които да ви помогнат да спрете да пушите и да се справите със зависимостта. Придържането към въздържанието често е трудно. Помислете предварително какви са вашите тригери и как да ги избегнете. С какво свързвате пушенето? Малко отделни действия, могат да имат толкова голямо положително въздействие върху вашето здраве, колкото премахването на тютюна.

Движете се повече

Разходки, за предпочитане на открито. Ходенето е чудесно упражнение за тялото, но е полезно и за ума. Изследванията показват, че къде ходим има значение, както за физическото, така и за психическото ни здраве. Зелените площи с по-малко шумово замърсяване и по-чист въздух са по-добри за нашите тела.

Яжте черен шоколад

Тъмният шоколад е по-здравословен от млечния, най-вече защото съдържа повече какао. Какаовите зърна съдържат минерали като желязо и магнезий, както и флаваноли, които могат да понижат кръвното налягане.

Изключете телефона си

Цифровите екрани излъчват синя светлина, която потиска освобождаването на мелатонин от тялото. Това е хормонът, който ни кара да се чувстваме сънливи. Така че изключването на нашите устройства малко преди лягане ще ни помогне да се наспим добре.

Спете достатъчно

Много хора си мислят, че могат да се наспят с пет или шест часа сън, но повечето възрастни се нуждаят от седем часа качествен сън. В идеалния случай по редовен график, всяка вечер. Сънят е много важен, за да поддържаме ума и тялото си здрави. Но за разлика от машините, хората не идват с бутон за изключване. Отделянето на време за почивка преди лягане може да ни помогне да заспим в определения момент.

Пригответе си храната сами

Храненето в ресторанти или получаването на храна за вкъщи означава, че не контролирате какво има в храната ви или как е приготвена. Приготвянето на вашите собствени ястия означава, че вие сте отговорни за това, което отива в чинията ви, така, че да отговаря на вашите нужди. Независимо дали това е готвене без глутен или спазване на други диетични критерии.

Опитайте нови рецепти

С толкова малко време или защото ни липсва вдъхновение, е лесно да влезем в коловоза на готвенето на едни и същи неща. Откриването на нови идеи и рецепти и започването от нулата, с основни съставки, ще разнообрази вечерната рутина и менюто ни.

Винаги имайте под ръка ядки и сушени плодове

Ядките и сушените плодове са малки хранителни източници на енергия. Те ще ви помогнат да избегнете някои от по-малко здравословните изкушения между храненията. И са добър вариант, когато наистина нямате време.