Вулкан изригна в Исландия

1379
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

В понеделник вечерта, в югозападната част на Исландия, на север от град Гриндавик изригва вулкан и изхвърля лава и дим на повече от 100 метра височина.

Лавата тече на север – в противоположна на град посока и засега няма опасност за гражданите. Правителството смята, че няма да има проблеми и с полетите, каквито причини изригването на исландски вулкан през 2010 г.

Изригването е на около три километра от Гриндавик, а поради засилената сеизмична активност, миналия месец от там са евакуирани над 4000 души.

Исландия е разположена в разлома между евразийската и северноамериканската тектонски плочи, които са едни от най-големите на планетата. Там обичайно има голяма вулканична и сеизмична активност, защото двете плочи се движат в противоположни посоки.

Вулканът е на 30 км. от Рейкявик, а най-близкото международно летище остава отворено. Наблизо е и популярен спа курорт, който е затворен поради сеизмичната активност в последните седмици.

„Може да продължи няколко месеца, а може и да спре по-късно днес или утре.“ казва Халдор Геирсон, професор в института по науки за Земята към университета на Исландия.

До сутринта, потокът лава намалява от 200-250 кубични метра в секунда през първите два часа от изригването до около 50-70.

Според Геирсон, разположението на изригването е такова, че засега лавата тече към райони с малко инфраструктура, но това може да се промени.

„Все още има опасност за Гриндавик, въпреки че лавата тече на север.“ казва той.

През 2010 г. облак от пепел, резултат от изригването на друг вулкан в южна Исландия  се разпростря над големи части от Европа и около 100 хиляди полета бяха отложени, а хиляди исландци трябваше да се евакуират.

Настоящото изригване обаче е много различни от онова, защото не изхвърля толкова много пепел и дим и според предавателната прогноза, няма да има подобно влияние върху въздушния трафик.

Източник: AP News